Grip tyren ved hornene, Mehl og Støre!

Justisminister Enger Mehl lekte med ilden da hun lastet ned TikTok på sin tjenestetelefon. I høst ble hun konfrontert med hvilken risiko dette innebærer. Hennes forklaring fokuserte på bruk av TikTok, app’ens popularitet og en generell anbefaling om tofaktorautentisering.

Det alvorlige problemet virket det som hun lukket øynene for: De enorme datamengdene som Mehl og alle TikTok-brukere lar eieren ByteDance tappe. Og at brukerne åpner for dette gjennom å godta vilkår ved nedlasting og oppretting av konto. Ikke i forbindelse med bruk.

Det bør være selvsagt at norske statsråder holder TikTok langt unna sine tjenestetelefoner. ByteDance er et kinesisk selskap, og dermed kan diktaturet kreve tilgang til alt som er samlet av data. TikTok har på egenhånd misbrukt brukerdata gjennom ulovlig overvåkning av journalister.

Kritikken fra H og FrP åpner samtidig et mulighetsrom for regjeringen Støre. I 2016 var det disse to partiene som i regjering signerte en erklæring der Norge lover å gjøre hva vi kan for å unngå kritikk mot Beijing. Mediestormen som de har blåst opp mot Mehl er utløst av en berettiget angst for misbruk av Mehls data. Dette er en åpenbar kritikk av kinesiske myndigheter, om enn indirekte.

Men noen anger for sitt knefall for diktaturet i 2016 er ikke å spore hos Solberg og Listhaug. Derfor gir knipen en unik mulighet for Mehl og Støre til å vise et ansvar for misèren som den forrige regjeringen brakte over oss: Følg et unisont krav fra ungdomspartiene, og erklær den underdanige “normaliseringen” med diktaturet for å være et avsluttet kapittel!

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: