I et historisk perspektiv er en nasjons liv som supermakt av begrenset varighet. Tradisjonelt har en nasjon blitt en supermakt gjennom såvel økonomisk som militært hegemoni. Storbritannia mistet sin århundrelange rolle som (ledende) supermakt etter 1. verdenskrig, og USA overtok rollen. Men USA er jo på mange måter født fra det britiske imperium, så dette supermaktskiftet var ikke veldig omveltende. I dag opplever vi at Kina seiler opp som den nye supermakten, særlig økonomisk. Kina er allerede verdens største økonomi målt i kjøpekraftparitet. Og også militært er Kina om ikke ennå en supermakt, så i hvert fall en stormakt.
At verden får en ny supermakt vil på sikt kunne prege hvilken retning utviklingen tar i alle nasjoner. Med min referanse som borger i et vestlig demokrati er det derfor av stor interesse å følge med i hva som skjer i Hongkong, som en viktig kilde til informasjon. For i Hongkong møter Kina et samfunn som har betydelige fellestrekk med vestlig kultur og samfunn, med individualisme, ytrings- og forsamlingsfrihet, uavhengig presse, streikerett, og noe vi kanskje kan kalle «halv-frie» valg. På skrivende tidspunkt, i oktober 2019, er det etter min mening stor grunn til bekymring. Andre tema som klimaendringer vil kunne dominere vår framtid. Men et supermaktskifte vil også kunne få svært stor betydning i de kommende tiårene, og inntil nå har dette fått altfor lite oppmerksomhet i mine øyne.
Jeg har til hensikt å skrive en del tekster om ulike sider ved utviklingen i Hongkong i denne bloggen. Jeg er nok langt over middels interessert, men jeg har ikke vært i Hongkong selv, og hadde heller ikke vært i direkte kontakt med mennesker som selv har vært i Hongkong da jeg startet denne bloggen. All min kunnskap var tilegnet fra skriftlige kilder som avisen South China Morning Post, nettavisen Hong Kong Free Press, en rekke twitter-kontoer, samt andre kilder på nett (engelskversjonen av Wikipedia er en favoritt).
Jeg har ellers til hensikt å supplere Hongkong-tekstene med noen betraktninger om hvordan Kina allerede utøver sin maktposisjon i ulike arenaer.
Oppdatering: Etter at jeg begynte å skrive denne bloggen fikk jeg fort gleden av å bli kjent med noen hongkongere i Norge. Jeg har fått litt bistand, oppmuntringer og tips som jeg har satt stor pris på. I slutten av februar 2020 ble jeg valgt inn som styremedlem i Hongkongkomiteen i Norge. I februar 2021 ble jeg valgt som komiteens nestleder.