Hongkong åpnet Taiwans øyne

Av
Jessica KaYi Chiu, Hongkongkomiteen i Norge, leder
Arne Melsom, Hongkongkomiteen i Norge, nestleder

Dette er en utvidet utgave av et kortinnlegg som ble publisert av Aftenposten 16. august 2022.

I sin kronikk i Aftenposten streifer Henning Kristoffersen innom Hongkongs rolle for forholdet mellom Taiwan og Kina. Dette temaet fortjener mer oppmerksomhet.

De to største partiene i Taiwan er nasjonalistpartiet (Kuomintang, KMT) og det det demokratiske progressive partiet (DPP). Av disse er demokratene mest negative til Kinas styre.

I 2016 vant demokratene valget i Taiwan. Etter dette fikk nasjonalistene fremgang på meningsmålingene. I mars 2018 holdt en tilfreds statsminister Li Keqiang en tale til kommunistpartiets folkekongress: Han sa at taiwansk separatisme hadde blitt resolutt motarbeidet og avskrekket. Senere samme år seiret nasjonalistene i lokalvalget.

Mot våren året derpå viste målinger stadig at nasjonalistene ledet før presidentvalgkampen skulle starte. Så kom protestene i Hongkong som dominerte nyhetsbildet fra juni 2019.

Tretti år tidligere ble demonstranter meiet ned i Beijing etter protestene på Den himmelske freds plass. Angrepet på demokratibevegelsen i Hongkong viste en hel verden at opposisjon fortsatt behandles fullstendig hensynsløst. Løftet til byens befolkning om respekt for grunnleggende menneskerettigheter hadde ingen verdi.

Med utviklingen i Hongkong som bakteppe snudde valgvinden i Taiwan. Demokratenes Tsai Ing-wen ble gjenvalgt som president i et valgskred i januar 2020. Demonstrantene i Hongkongs gater satte sine spor i verdenshistorien.

Men Hongkong hadde ingen beskyttelse mot det brutale diktaturet. Mange tusen er nå i eksil i Taiwan. I Hongkong er opposisjonen kastet i fengsel. Pressefriheten stuper. Historien forfalskes. “Den politiske friheten i Hongkong er vesentlig innskrenket” skriver Kristoffersen. Han burde vite bedre. Den politiske friheten er stein død.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: