Hongkongs politiske utrenskning er i gang

Hongkongs eldre garde er også diktaturets målskive

Av
Arne Melsom, Hongkongkomiteen i Norge, nestleder
Jessica KaYi Chiu, Hongkongkomiteen i Norge, leder

Gjennom sommeren og høsten og inn i vinteren i 2019 var Hongkong daglig i søkelyset. Massedemonstrasjoner med hundretusener i gatene, to millioner på det meste, og voldsomme sammenstøt på universitetscampuser fikk mye oppmerksomhet. Studenter, elever og andre unge aktivister dominerte i nyhetsbildet.

Hongkongs sikkerhetslov

Den påfølgende sommeren innførte Beijing en sikkerhetslov i Hongkong, som hadde til hensikt å legge en atmosfære av frykt over frie hongkongere. Det åpenbare målet var å knuse enhver form for kritikk av Kinas kommunistparti og marionettregjeringen i Hongkong.

I tiden før sikkerhetsloven hadde Hongkongs befolkning nøyaktig de samme friheter og rettigheter som i Norge. Men nå knuses all opposisjon. De fleste kritikerne som har en høy profil i samfunnet, har oppnådd anerkjennelse i befolkningen gjennom et engasjement som spenner over flere tiår. Derfor er også flere blant den eldre garde blitt ofre i den politiske utrenskningsprosessen som er i full sving.

Her forteller vi om skjebnen til fem framtredende, eldre, representanter for opposisjonen. To kvinner og tre menn, med alder fra 66 til 90 år.

Han ofrer alt for Hongkong

Mediemogul Jimmi Lai (74) kom til Hongkong som 12-åring, som blindpassasjer på et lasteskip. Han begynte som barnearbeider i tekstilindustrien, og arbeidet seg opp til en lederstilling i fabrikken, kjøpte så et konkursbo og grunnla varemerket Giordano. Lai, som etterhvert hadde blitt milliardær, ønsket å gi noe tilbake til byen og folket som hadde gitt ham friheten og formuen. Han valgte å forlate tekstilindustrien, og bygge opp mediekonsernet Next Digital som utga den populære opposisjonsavisen Apple Daily.

Lai ble svært populær blant hongkongere og oppnådde et internasjonalt renommé som en kraftfull kritiker av kommunistpartiet. I 2020 ble han tildelt en spesialpris av Reportere uten grenser.  Han har allerede blitt dømt to ganger, for en fredelig protest i 2019 (14 mnd) og for sin rolle i minnemarkeringen for ofrene etter protestene på den himmelske freds plass i Beijing i 1989 (13 mnd). Han har også to saker under oppseiling med alvorligere anklager, om brudd på sikkerhetsloven. Lai må regne med å tilbringe resten av livet i fengsel, såfremt kommunistpartiet ikke gir slipp på sitt krav om absolutt lydighet for diktaturet.

Den prisvinnende advokaten

Advokaten Dr. Margaret Ng (74) er en av de som har sittet lengst i Hongkongs lovgivende forsamling, fra 1995 til 2012. Hun har vært en markert talsperson for at Beijing må overholde løftet om at alle Hongkongs valg skal skje med alminnelig stemmerett. I juni 2019 var Ng en av grunnleggerne av 612 Humanitarian Relief Fund som ble opprettet for å gi økonomisk støtte til de som på ulike områder er skadelidende for myndighetenes overgrep. Hun har blitt tildelt to internasjonale priser for sitt arbeid for menneskerettigheter i Hongkong, fra henholdsvis den internasjonale advokatforeningen i 2019 og USAs advokatforening i 2020.

Ng deltok i den fredelige protesten i 2019 som Jimmy Lai ble dømt for, og fikk en betinget dom (12 mnd) for dette. Hun var styremedlem i nettavisen Stand News, og ble derfor arrestert med anklager om oppvigleri på tampen av 2021. I mai i år ble Ng arrestert på nytt, denne gangen med beskyldning om sammensvergelse med fremmed makter i forbindelse med sitt arbeid med 612-fondet. De to siste sakene er ikke kommet opp for retten ennå, men hun må regne med å måtte sone mange år i fengsel for sitt pro-demokratiske engasjement.

En 90-årig kardinal spares ikke

I likhet med mange av Hongkongs eldre kom Shanghai-fødte kardinal Joseph Zen (90) til Hongkong som flyktning fra fastlands-Kina. I 2002 ble Zen, som da var katolsk biskop, kåret til Årets person i Hongkong. Han står med begge beina plantet i Hongkongs demokratibevegelse: Da myndighetene la fram et forslag til sikkerhetslov i 2003 som ville svekke innbyggernes rettigheter, sto Zen og den katolske kirken sammen med pro-demokrater i opposisjon mot lovforslaget. Regjeringen trakk etterhvert forslaget tilbake. Zen ble også profilert gjennom sin støtte til at barn av immigranter fra fastlands-Kina skulle innrømmes permanent oppholdstillatelse.

Med sitt engasjement for befolkningens frihet og rettigheter var Zen sammen med Margaret Ng i hjelpeorganisasjonen 612 Humanitarian Relief Fund sitt styre. Som Ng ble han arrestert i mai, mistenkt for sammensvergelse med fremmede makter. Human Rights Watch kommenterte at “Arresting a 90-year-old cardinal for his peaceful activities has to be a shocking new low for Hong Kong’s police”. Arrestasjonen av Zen viser hvordan myndighetene forsøker å kvele all opposisjon under et teppe av frykt.

Fengslet for fredelige protester

Aktivisten “Grandma” Alexandra Wong (66) er en fargeklatt blant de protesterende i Hongkongs gater der hun ofte stiller seg opp alene og skjeller ut myndighetene mens hun vifter med Union Jack. Under protestene i 2019 pendlet hun fra sin bolig i grensebyen Shenzhen, men forsvant fra Hongkong i august. Mer enn et år senere kom hun tilbake, og fortalte om at hun hadde blitt holdt i forvaring i trange celler i Shenzhen, anklaget for ordensforstyrrelse.

I 2020 ble Wong nominert til Nobels fredspris av britiske parlamentarikere for sin modige motstand mot det undertrykkende regimet. I juli i år ble hun dømt til en åtte måneders ubetinget fengselstraff for å ha ropt slagord under en demonstrasjon i 2019 som ikke var godkjent av politiet.

Demokratiaktivisten Koo Sze-yiu (75) er kjent for sine mange overlagte skjendinger av flaggene til folkerepublikken og Hongkong. Han har forklart at handlingene er uttrykk for en motstand mot Kinas ettpartistyre: I Hongkong, der ytringsfrihet skal respekteres, må en slik form for protest være legitim. Koo planla en demokratimarkering i forbindelse med vinter-OL i Beijing. Han ble arrestert før han fikk gjennomført protesten, anklaget for oppvigleri, og ble nektet kausjon, i strid med vanlig praksis i Hongkong. Koo har kreft med spredning, men ønsket ikke at dommeren skulle tillegge sykdommen vekt som en formildende omstendighet. I juli ble han dømt til ni måneders ubetinget fengsel for sin planlagte fredelige demonstrasjon.

Toppen av isfjellet

Disse fem er ikke de eneste av diktaturets ofre blant den eldre garde i Hongkong. Vi kunne fortalt om fagforeningsnestoren Lee Cheuk-Yan (65), om sosialisten “longhair” Leung Kwok-hung (66), om journalisten Claudia Mo (65). Alle må de trolig tilbringe mesteparten av sine gjenstående år bak lås og slå, som straff for det som til sjuende og sist er et engasjement for at grunnleggende menneskerettigheter skal respekteres i Hongkong.

– – – – – – – – – –

Denne artikkelen ble publisert av Morgenbladet (2022-07-09 – 2022-08-04; betalingsartikkel)

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: