Hongkong og leieavtalen

I et innlegg 7. juli kritiserer jurist Gunnar Langlo en lederartikkel i Aftenposten om overføringen av Hongkong i 1997. Han viser til at britene var forpliktet til å oppgi forvaltningen av Hongkong ved utløpet av en leieavtale dette året. Langlo har rett i at leievatalen fra 1898 utløp i 1997. Men denne avtalen gjaldt området New Territories, ikke hele Hongkong.

Juridisk ble Hongkong Island avstått til britene i 1842 gjennom Nanjingtraktaten etter den første opiumskrigen. Tilsvarende kom halvøya Kowloon på britiske hender i 1860 etter den andre opiumskrigen gjennom Pekingkonvensjonen.

Man kan naturligvis diskutere om det hadde vært praktisk mulig å dele opp Hongkong i 1997, men traktatmessig var ikke britene forpliktet til å overlate styret av hele kronkolonien til folkerepublikken. I dag bor om lag halvparten av Hongkongs befolkning i New Territories.

– – – – – – – – – –

Innlegget ble publisert i Aftenposten 13. juli 2022 (siste av de sammenstilte kortinnleggene).

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: