IOC i diktaturets tjeneste

Peng Shuai er en av Kinas fremste tennisspillere gjennom tidende. Hun kom til semifinalen i single i en grand slam-turnering (U.S. Open), men fikk sine beste resultater i kvinnedouble, der hun som første kinesiske tennisspiller oppnådde å bli ranket som nummer én i verden. 2. november offentliggjorde hun en lang melding på sin verifiserte konto på mikrobloggtjenesten Weibo der hun anklaget tidligere partitopp Zhang Gaoli for seksuelle overgrep. Og så forsvant hun.

Tennisverden i opprør

En rekke av de fremste personlighetene i tennis, som Serena Williams, Naomi Osaka, Chris Evert og Novak Djokovic, har reagert kraftig på situasjonen. Steve Simon, som leder Women’s Tennis Association (WTA), har framsatt krav om at det legges fram uavhengige og verifiserbare bevis på at Peng er trygg, og at det innledes en uhildet etterforskning uten sensur av overgrepene hun forteller at hun har vært utsatt for.

WTA og kvinnetennis har hatt et adskillig større nærvær i Kina enn herrene: I 2017 ble det inngått en kontrakt om at finalesluttspillet skulle avholdes i Shenzhen i en tiårsperiode. Med med de strenge reisereglene under pandemien i Kina, har en rekke turneringer blitt avlyst, og i år ble finalesluttspillet flyttet til Mexico.  

Den svært strenge håndteringen av pandemien i Kina, kombinert med kommunistpartiets umettelige apetitt på å kontrollere alt som skjer i landet, gjør det lite sannsynlig at WTAs to krav vil bli innfridd fullt ut.

IOC, den foretrukne partner

Etterhvert har det kommet livstegn fra Peng. Først kom en besynderlig “e-post” som hun angivelig hadde skrevet; besynderlig fordi “beviset” ikke var en e-post, men en skjermdump av et dokument med tekstmarkøren godt synlig. Deretter kom det videoer fra et tennisarrangement for barn, og fra en restaurant der aktørene var mistenkelig opptatt av å presisere datoen for opptaket.

Det neste naturlige steget i propagandaen fra kinesiske myndigheter, som har fulgt et mønster kjent fra de mange falske tilståelser på video, var å henvende seg internasjonalt til en partner de stolte på ville formidle en fortelling slik de ønsket. Valget falt på IOC og et 30 minutters videomøte. President Thomas Bach og utøverrepresentant Emma Terho leverte: “I was relieved to see that Peng Shuai was doing fine […]. She appeared to be relaxed.” Bach og den overgrepsanklagede Zhang hadde tidligere møtt hverandre i forbindelse med planleggingen av vinter-OL. WTA har i etterkant gjort det klart at IOCs stunt er utilstrekkelig.

IOC har aldri fordømt løftebruddene i forbindelse med Beijing-OL i 2008, som ble dokumentert både i forkant og i etterkant av lekene. For å toppe sitt knefall for det brutale diktaturet, bestemte IOC seg for nok en uhyrlighet, og tildelte vinter-OL 2022 til Beijing. Hadde IOC med Bach i spissen hatt noen form for etikk og moral i bagasjen, ville de selvfølgelig vist solidaritet med tennisverden, og overlatt kommunikasjonen med Peng Shuai til WTA og Steve Simon. Men for tiden er IOC redusert til et redskap i Xi Jinpings verktøykasse. Idretten og eventuelle overgrep mot utøvere, og påfølgende forsvinning, blir uviktig for IOC når suksessen til vinter-OL kommer i fare.

Hva skal Kloster Aasen si nå?

I forrige uke ble Kristin Kloster Aasen konfrontert av VG om denne saken. Kloster Aasen er Norges representant i IOC, og hun sitter også i NIFs styre. På spørsmål om IOC kan ta kontakt for å undersøke og påvirke, svarer hun:
Nei. Vår innflytelse overfor dem vi samarbeider med i Kina går overfor organisasjonskomiteen, ikke kinesiske myndigheter.

Det hadde vært mye bedre om Bach hadde lyttet til rådet om å avstå fra å ta kontakt, enn å overkjøre WTA. Samtidig er det ubegripelig naivt av Kloster Aasen når hun påstår at det er et klart skille mellom organisasjonskomiteen og myndighetene i Kina. Enten har hun en ufattelig kunnskapsmangel om jernhånden som myndighetene styrer Kina med, eller så framfører hun en argumentasjon ment som et bevisst manipulasjonsforsøk rettet mot VGs lesere.

– – – – – – – – – –

Kilde til illustrasjoner, topp til bunn:
Chinese vice premier meets IOC president, Xinhua/Beijing 2022

Ukjent kilde, viralt på Twitter.
Skjermdump av “kamerasignering” fra ATP-sluttspillet i Torino.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

En tanke om “IOC i diktaturets tjeneste

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: