Tåken tetner

Dette er et tilsvar i Dagens Næringsliv (DN), publisert 7.april til et svar fra Erik Solheim på vårt innlegg som ble publisert 24. mars i samme avis. Teksten under er identisk med DN-innlegget, men har i tillegg flere referanser til eksterne kilder. Debatten oppsummeres under, etter selve innlegget, som er skrevet av
Merethe Lind Jodalen, Den norske Tibet-komité
Arne Melsom, Hongkongkomiteen i Norge
Adiljan Abdurihim, Den Norske Uighurkomiteen

Magnus Bauer, Norsk Taiwansk Vennskapsforening

I sitt svar etterlyser Solheim nysgjerrighet og er bekymret for en “ny kald krig”. De beste hjelpemidler for å stille nysgjerrighet, og oppnå forståelse på tvers av landegrenser, er dialog og kunnskap. Kinesiske myndigheter saboterer dialog med “Den store brannmuren”. I Kina er Wikipedia sperret. Mange kritiske utenlandske røster nektes visum, blant dem en norsk forsker og en journalist. Solheim, som er på Beijings lønningsliste, må ta sitt felttog mot en “ny kald krig” til den rettmessige adressat: Beijing.

I sin omtale av det “fredelige Kina” hopper Solheim bukk over 1989, da kinesiske myndigheter vendte våpnene mot sine egne innbyggere på den Himmelske freds plass. I senere år har Kina ulovlig annektert nesten hele Sør-Kinahavet, for så å senke fiskefartøy fra Fillipinene og Vietnam. Annekteringsstrategien anvendes også i Himalaya. Alvorlige kinesiske krenkelser av Taiwans luftrom skjer nå nesten daglig.

Solheim skrev at “Kina er nasjonalistisk, ikke kommunistisk.” Vi er helt enige. Myndighetene har gjennom sin totale informasjonskontroll drevet fram nasjonalismen som ligger bak når “fremmede kulturer” hensynsløst knuses i Tibet og Øst-Turkestan. Taiwan viser heldigvis verden at nasjonalisme og diktatur er alt annet enn forutsetninger for velfungerende kinesisk samfunn.

Vi fikk nesten ikke svar fra Solheim på noe av det vi skrev, han var opptatt av sitt eget “Kina og USA”-narrativ. Men på ett punkt var han krystallklar: Vi spurte om Solheim forstår hvor ødeleggende det er at nysgjerrighet forbys i Kina. Svaret er at han ikke forstår.

– – – – – – – – – –

Her er den kronologiske framstillingen av debatten i DN:

Solheims opprinnelige kommentar har også blitt møtt med kritikk i DN fra andre:

Også utenom DN har det kommet reaksjoner som jeg tillegger denne debatten:

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: