Stenseth tar ikke min kritikk inn over seg

Jeg har ikke fått noe svar på min etterlysning av et kritisk blikk, for ikke et eneste av de konkrete punktene jeg tar opp blir imøtegått. Stenseth synes å begrunne dette med at han utelukkende uttaler seg om saker han setter seg inn i, begrenset til eget kompetanseområde. Med utgangspunkt i det opprinnelige innlegget jeg skrev, vil jeg da utfordre Stenseth til å komme med svar på tre spørsmål (i uthevet skrift under):

  1. I Aftenpostenartikkelen uttrykker Stenseth at kinesiske myndigheters håndtering av epidemien ikke er kritikkverdig, bortsett fra at de burde ha lyttet til legen Li Wenliang. Siden dette må være innenfor Stenseths kompetanseområde og/eller en sak han har satt seg inn i, hvorfor svikter motet når jeg konfronterer deg med behandlingen av andre varslere? Den torturerte aktivisten Zhang Zhan må tilbringe fire år i fengsel for å ha varslet om forholdene i Wuhan.
  2. Som en fortsettelse av forrige punkt, så er et flerårig fengselsopphold for en aktivist i Kina et hasardspill med egen helse som innsats: Etter tre år fikk nylig menneskerettighetsadvokaten Yu Wensheng for første gang kontakt med sin ektefelle. Hun kunne fortelle at Yu hadde fått trukket tre tenner, at hans høyrehånd var så skadet at han ikke kunne skrive med den, og om annen mishandling. En av kollegaene Stenseth skryter av, Chen Zhu, har blant annet vært helseminister i Kina, og også president for kinesisk Røde Kors. Jeg vil med dette innstendig oppfordre Stenseth å ta kontakt med Chen og forlange at han, med sin bakgrunn, må arbeide for å bringe mishandlingen av dissidenter til opphør. Stenseth skriver at han blir lyttet til blant personer høyt oppe i systemet. Vil du ta et initiativ overfor Chen og oppfordre om at mishandling av fanger må stanses?
  3. I det opprinnelige innlegget refererte jeg til Kinas industrielle fiskeflåte som er klassifisert som verdens minst bærekraftige, og som driver med betydelig overfiske langt unna kinesiske farvann. Stenseth kan umulig mene at dette er utenfor sitt kompetansefelt: Bærekraftig forvaltning har vært et sentralt tema for Stenseth og hans forskergruppe ved Universitetet i Oslo. Han har også tatt til orde for at forskning må føre til handling på dette feltet. Her er Stenseth både i den gunstige posisjonen at dette er et felt han er anerkjent som en ledende forsker i, og han har et nettverk i Kina som lytter til ham. Vil du henvende deg til kinesiske myndigheter og forklare at deres fiskeri på verdenshavene må bli betydelig mer bærekraftig? Dette dreier seg om vårt felles matfat.

Les hele tilsvaret i UNIFORUM.

Les også den opprinnelige kronikken, og svaret fra Stenseth.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: