Flukten fra Hongkong

I høst og i vinter har en systematisk politisk forfølgelse av opposisjonen til regjeringen blitt en del av hverdagen i Hongkong. Stadig flere av befolkningens pro-demokratiske forbilder er satt i fengsel, deriblant samtlige pro-demokratiske kandidater til neste valg til den lovgivende forsamlingen. Byens en gang uavhengige rettsvesen rister i sammenføyningene. Noen profilerte regimekritikere har valgt å dra i eksil. Hundretusener kan være i ferd med å planlegge flukten fra Hongkong.

Av
Jessica KaYi Chiu, Leder, Hongkongkomiteen i Norge.

Mange ser på Beijings innføring av sin sikkerhetslov i Hongkong kvelden 30. juni som tidspunktet da byens borgere mistet rettighetene de var lovet i 50-årsperioden etter overleveringen til Kina i 1997. Men “statskuppet”, eller “bykuppet”, fant egentlig sted to og en halv måned tidligere.

Beijing tar kontrollen over Hongkong

Fastlands-Kina har to representasjonskontorer i Hongkong, deres roller har vært blant annet å legge til rette for utveksling innen kultur, utdanning, idrett og liknende, mellom Hongkong og fastlands-Kina. Som en del av ordningen “ett land, to systemer” er autonomi for Hongkong sikret blant annet ved at minigrunnloven forutsetter at kontorene ikke skal beskjeftige seg med Hongkongs indre anliggender.

17. april erklærte disse kontorene at de likevel hadde rett til å “veilede” Hongkongs regjeringsapparat. Hongkongs pro-Beijing ledelse var i villrede, og kom med tre motstridende pressemeldinger neste kveld. Advokatforeningen reagerte mot dette bruddet på byens egen lovgivning. Til slutt aksepterte regjeringen den nye rollen til representasjonskontorene, og siden har Hongkongs regjering vært Beijings marionetter.

Samtidig gikk Hongkongpolitiet til arrestasjon av 15 av byens fremste menneskerettighetsforkjemperne, og støtteerklæringen fra Beijing lot ikke vente på seg.

På kvelden 30. juni innførte Beijing så en sikkerhetslov i Hongkong som ga myndighetene nye fullmakter til å sette dissidenter i fengsel.

Forfølgelsene trappes opp

Folkevalgte parlamentarikere har blitt kastet ut av den lovgivende forsamlingen, og i desember kom fengslinger og arrestasjoner som perler på en snor:

  • 2. desember ble tre av Hongkongs unge menneskerettighetsforkjempere dømt til strenge fengselsstraffer
  • 7. desember ble åtte studenter arrestert for å ha viftet med bannere og ropt ut sin protest
  • 8. desember ble 8 pro-demokratiske aktivister arrestert, blant dem flere folkevalgte
  • 11. desember kom den første siktelsen begrunnet med brudd på sikkerhetsloven mot en prominent opposisjonell (medieeieren Jimmy Lai), for Twittermeldinger og intervjuer i internasjonal presse

Siktelser for brudd mot sikkerhetsloven skal behandles av dommere som er håndplukket av myndighetene. Dette er ikke det eneste eksempelet på at Hongkongs rettsvesens uavhengighet er alvorlig truet: Som reaksjon mot flere frikjennelser publiserte partiorganet China Daily et innlegg som innledes med et kraftig angrep på dommerne i disse sakene, og konkluderte med et krav om “reform” av Hongkongs rettsvesen. Nylig har myndighetene i Hongkong begynt en ny praksis, der de håndplukkede sikkerhetslovsdommerne også blir satt til å behandle andre saker der prominente opposisjonelle står anklaget.

Den politiske opposisjonen utryddes

Den 6. januar var det varslet uro i Washington DC i forbindelse med sertifiseringen av resultatet fra presidentvalget. I ly av det internasjonale mediefokuset valgte Kina og Hongkongs myndigheter å gå til massearrestasjon av om lag 50 opposisjonspolitikere og noen støttespillere.

De arresterte er anklaget for undergraving av samfunnet, en forbrytelse som omfattes av diktaturets “nasjonale sikkerhetslov”, med livstidsdom som strafferamme. Det de arresterte har gjort, er å delta i et primærvalg forut for det senere avlyste valget til Hongkongs lovgivende forsamling.

Deres forbrytelse er å vinne flertall i et valg. Det som eksplisitt er alle innbyggeres rett ifølge byens minigrunnlov, å stille til valg, er nå blitt en forbrytelse som kan gi et mangeårig fengselsopphold. Med denne aksjonen, med innføringen av sikkerhetsloven, og med det avlyste valget, er det Carrie Lam og hennes medskyldige som står bak undergravingen av samfunnet; ikke Hongkongs mest populære politikere.

En digital brannmur er under oppføring

Politiet bistår myndighetene med å eliminere hver eneste opposisjonenell i byen ved å beslage mobilenhetene deres, granske aktivitet i sosiale medier, samt e-poster. Ektefeller til noen av de arresterte opposisjonspolitikerne er også affisert, selv om de ikke har vært politisk aktive. Det er antatt at informasjonen politiet har fått sendes til fastlands-Kina.

Nylig beordret politiet telekomleverandører om å blokkere en pro-demokratisk nettside. Grunnsteinen til “The Great Firewall”, myndighetenes kontroll over digital kommunikasjon, er nå lagt ned i Hongkong.

En migrasjonsbølge under oppseiling?

Den jevne hongkonger ser selvfølgelig hva som skjer: rettigheter som forsvinner, et rettsvesen i endring, protester som forbys, systematisk politisk forfølgelse av dissidenter, informasjonskontroll. Sannsynligheten er økende for en masseutvandring fra Hongkong etter at pandemien slipper taket. Såvel Canada som Australia er mulige mål for utvandrere, men den største gruppen vil etablere seg i Storbritannia.

En indikasjon på omfanget av bekymringene og planer for emigrasjon er nye utstedelser av reisedokumentet British Nationals (Overseas) [BN(O)]. Etter at sikkerhetsloven ble innført har etterspørselen av BN(O) skutt fart. I oktober alene ble 60.000 BN(O)-pass utstedt, tilsvarende 5 nye dokumenter hvert minutt. I 2019 og 2020 har det blitt utstedt om lag 400.000 BN(O)-pass. Dette kommer i tillegg til de hundretusener som tidligere hadde sikret seg dokumentet.

Retten til å forlate Hongkong er lovfestet i minigrunnlovens artikkel 31. Men det er grunn til å være urolig for at Kina og Hongkongs myndigheter vil begrense, og i verste fall avvikle, også denne rettigheten: I juli skrev partiavisen China Daily om et initiativ fra myndighetene om å vurdere å gå bort fra å anerkjenne BN(O)-passet som et lovlig reisedokument.

I forbindelse med framleggelsen i desember av et lovforslag om innreisekontroll ble det lagt til en passus om at tjenestemenn også kan bli gitt myndighet til å nekte reisende å forlate Hongkong. Om virkelig Kina og Hongkongs myndigheter implementerer et generelt utreiseforbud, så finnes det en historisk parallell: Selv om ikke manifestasjonen vil være like visuell og konkret, så vil et slikt forbud i realiteten bli Hongkongs Berlinmur.

Denne artikkelen ble først publisert i Morgenbladet 2021-01-19 (bak betalingsmur).

– – – – – – – – – –

Illustrasjonen er hentet fra bbc.com/news/world-asia-china-55555299

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: