USA-valget, Kina og Hongkong

Situasjonen i Hongkong har ikke vært noe tema i valgkampen i USA. Men det betyr ikke at utfallet av presidentvalget vil være helt uten betydning for Hongkong. Allen Carlson som leder Kina- og Asiastudier ved Cornell University tror ikke på noen radikal omlegging av Kinapolitikken om Biden blir president. Biden kommer ikke til å velge like vulgære formuleringer som Trump, men en Biden-administrasjon vil bli mer forutsigbar, med tettere oppfølging av kongressvedtak, enn det vi har hatt de siste fire årene.

Presidentvalget

Selv om det har vært få, om noen, referanser til situasjonen i Hongkong, har ikke valgkampen manglet oppmerksomhet om Kina. Men som det meste annet i denne valgkampen har diskusjonen i stor grad vært preget av gjørmebryting: Det har vært mye snakk om påståtte personlige finansielle bånd til Kina, og i mindre grad en diskusjon om mål og midler i politikken overfor folkerepublikken.

Internasjonal politikk var et av temaene i den siste TV-debatten mellom kandidatene, men Hongkong ble ikke nevnt. Når det gjaldt Kina kom fokus først på personplanet: Biden anklaget Trump for å være støttet av kinesiske myndigheter i forbindelse med bygging av en vei til et av Trumps golfanlegg, mens Trump anklaget Biden for å ha tatt imot penger fra Kina. Nylig har det også kommet fram opplysninger om en bankkonto Trump har i Kina, og Trump påsto at kontoen ble avsluttet i 2015. Men ifølge faktasjekking i New York Times er kontoen fortsatt aktiv.

I en senere sekvens utfordret programlederen kandidatene om straffen av Kina som Trump har forlangt som -i hans ord- kompensasjon for pandemien. Spørsmålet gikk først til Biden, som understreket at USA må kreve at Kina følger internasjonale spilleregler. Han viste til at Obama-administrasjonen hadde krevd av Kina at militæraktivitet i luftrommet over Sør-Kinahavet må begrenses. Han sa også at det er viktig med internasjonal alliansebygging i møtet med et stadig mer autoritært regime i Beijing.

Da Trump fikk samme spørsmål, la han vekt på at Kina har betalt 28 milliarder dollar til USA, penger som har gått til USAs landbruk. Men dette var et resultat av handelsavtalen, ikke av korona-politikken. Beløpet er imidlertid riktig, men midlene kommer ikke fra Kina, men fra USAs egne innbyggere som har måttet betale kostnadene med forhøyet tollavgift gjennom høyere priser.

Det er først og fremst Russland og Iran som er blitt anklaget for å forsøke å påvirke presidentvalget, men Kina ble også nevnt i presidentdebatten. Det har vært en del spekulasjoner om hvilken retning Kina ønsker å påvirke valget i. En artikkel i Newsweek avslører at motivet bak påvirkningen fra Beijing ikke er å få en bestemt kandidat valgt. Det er et forsøk på en langsiktig undergraving av demokratiet i USA som er den drivende kraft for kinesisk påvirkning. Beijing ønsker å sette grupper opp mot hverandre i USA, for å styrke sin kamp for verdenhegemoni.

Kongressvalget

Selv om det er presidenten som bestemmer USAs utenrikspolitikk og har ansvaret for landets internasjonale avtaler, så er ikke kongressen uten makt i utenrikssaker. Kongressen kan stanse presidentveto om utenrikspolitisk lovgivning med ⅔ flertall, og det kreves samme flertall i kongressen for å godkjenne internasjonale avtaler.

Når det gjelder Hongkong er det gjort flere viktige vedtak i kongressen i senere år. I fjor ble Hong Kong Human Rights and Democracy Act (HK-HRDA) vedtatt, i sommer ble Hong Kong Autonomy Act (HK-AA) vedtatt, begge med overveldende tverrpolitisk støtte. HK-HRDA innebar en årlig gjennomgang av menneskerettighetssituasjonen og utsiktene til demokrati i Hongkong, noe som har ligget til grunn for Hongkongs handelspolitiske særstatus. Som et resultat av forvitringen av Hongkongs samfunnssystem i år ble det bestemt i sommer at varer som omsettes i USA ikke lenger kan være merket Made in Hong Kong. På grunn av sine roller i forbindelse med angrepene på Hongkongs demokratibevegelse, og avviklingen av ordningen med “Ett land, to systemer” ble 11 tjenestemenn ilagt sanksjoner fra USAs side i august.

Selv om Hongkong-politikk ikke har vært noe stort tema i valgkampen, er det all grunn til å tro at det brede tverrpolitiske engasjementet fortsatt vil prege arbeidet i kongressen etter valget, uavhengig av valgets utfall.

Reaksjoner fra Hongkong

Hunter Biden, sønn av Joe Biden, har fått mye oppmerksomhet fra republikansk side i valgkampen. Først gjaldt dette et engasjement i Ukraina, senere har det også blitt satt søkelys på hans forretninger i Kina. Dette har ført til en del bekymring i Hongkong for hva en valgseier for Biden vil føre med seg. En lederartikkel i AppleDaily uttrykker en usikkerhet i hvordan utviklingen vil bli me Biden som president, men understreker samtidig betydningen av den tverrpolitiske enigheten om politikken overfor Kina i kongressen.

Avisens eier, den profilerte pro-demokraten Jimmy Lai, har en noe mindre balansert syn på kandidatene; det er åpenbart at han foretrekker gjenvalg av Trump.  I twitter-meldingen gjengitt her, påstår han implisitt at Trump har gode resultater å vise til. Om dette er ment som en generell påstand, er den selvfølgelig hårreisende, nå (25. oktober) er 225.000 døde i USA på grunn av Trump og hans administrasjons elendige håndtering av pandemien. Kanskje “resultatene” Jimmy Lai tenkte på var begrenset til sanksjonene av de 11 tjenestemennene i Hongkong? Men dette fulgte som en konsekvens av tverrpolitiske vedtak i kongressen.

At Trump også har innbitte motstandere i Hongkong kommer tydelig fram av svarene som Jimmy Lai har fått på twitter, som det avbildede svaret her. Flere andre av Hongkongs støttespillere, som eksilkunstneren Badiucao her, er også tydelige i sin motstand mot Trump.

Trumps politikk overfor Kina har vært alt annet enn konsistent, den har vært preget av hans fremste kjennemerke, populisme. President Obama framforhandlet frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP) som en motvekt mot Kinas voksende innflytelse i Stillehavsregionen. Men i Trump-verdenen under valgkampen i 2016 var ikke Kinas økende innflytelse en bekymring i det hele tatt; i gjenkjennelig Trump-stil ble TPP karakterisert som “århundredets voldtekt”. Trumps raseri mot Kina ble utløst som en avledningsmanøvre fra hans katastrofale håndtering av pandemien. Begrunnelsen for sanksjonene mot Hongkong, brudd på avtaler og tilsidesetting av grunnleggende menneskerettigheter, kom fra den tverrpolitiske enigheten i kongressen, ikke fra Trump. Om Trump ser sine kortsiktige og/eller personlige interesser tjent med å vende Hongkong ryggen, tilsier all erfaring at han kommer til å gjøre nettopp det.

Vi vet lite hva som er Bidens foretrukne Kina-politikk. Det vil være veldig viktig for alle som arbeider for grunnleggende menneskerettigheter i Kina at Biden ikke har dagens situasjon i Kina som utgangspunkt: Det er viktig å kreve at Kina blant annet trekker tilbake sikkerhetsloven i Hongkong, og avvikler konsentrasjonsleirene vest i Kina (og trolig nå også i Tibet). Biden må ikke finne på å akseptere disse overgrepene, de må reverseres før man kan begynne å bygge en relasjon som kan være grunnlag for å arbeide videre med Kina som internasjonal partner. Overgrepene mot Kinas befolkning, som masseovervåkning og angrep på alle former for frie ytringer, må også opphøre.

Kamala Harris blir visepresident om Biden vinner. Hun var blant de såkalte co-sponsors i senatet da HK-HRDA ble behandlet. Med sine røtter i India er hun opplagt svært oppmerksom på utfordringene som et maktsøkende Kina gir verden. Det er uansett sannsynlig at enhver administrasjon må forholde seg til den brede tverrpolitiske enigheten om å konfrontere Kina med overgrepene Beijing står bak.

– – – – – – – – – –

Kilde til illustrasjoner (fra topp til bunn):
ichef.bbci.co.uk/news/800/cpsprodpb/2704/production/_114788990_polltracker_index_promo976_v2.png
twitter.com/Newsweek/status/1320735256220176392

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: