Kunnskap om Kina er mangelvare

Dette er en utvidet utgave av en replikk til en kommentar i Aftenposten av Marianne Marthinsen. Originalsvaret ble trykket i Aftenposten 1. juli, og er signert av
Jessica KaYi Chiu, Hongkongkomiteen i Norge
Adiljan Abdurihim, Den Norske Uighurkomiteen

Merethe Lind Jodalen, Den norske Tibet-komité

Forrige uke opprettet den svenske regjeringen et nasjonalt kunnskapssenter om Kina. Marianne Marthinsens kommentar i Aftenposten viser at behovet for et slikt senter er enda mer prekært i Norge.

Refleksjoner og kunnskap

Den 28. juni publiserte Aftenposten en kommentar av Marianne Marthinsen, basert på hennes refleksjoner etter en samtale med en kinesisk tolk. Refleksjoner kan være interessante, men da bør de kombineres med kunnskap. Marthinsen innrømmer selv at hun ikke er noen Kina-ekspert. Men hun er representant for Norges største politiske parti og er medlem av Stortingets utenrikskomité. Da kan vi forvente at hun forsøker å tilegne seg kunnskap før hun offentlig kommenterer Kinas framferd på den internasjonale scenen.

Ved mange anledninger har våre komitéer invitert Marthinsen til samtaler om Kinas rolle i verden, senest 10. mai i år. Da oversendte vi et åpent brev om forhandlingene om en frihandelsavtale, og skrev blant annet følgende til Marthinsen: “Våre komitéer jobber svært gjerne sammen med alle norske politiske partier. Ikke nøl med å gi oss beskjed dersom du kan tenke deg å etablere kontakt med oss, om denne saken eller også generelt om forholdet mellom Norge og Kina.” Dessverre har vi ikke fått noe svar, verken på denne invitasjonen eller tidligere forsøk.

En regelstyrt verdensorden?

Selvfølgelig er det mange andre kilder til kunnskap om Kina enn oss. Så for å vurdere Marthinsens kunnskapsgrunnlag vil vi etterprøve et par påstander i kommentaren. Hun gjengir ukritisk et utsagn om at Kina er våre bestevenner i forsvaret av en regelstyrt verdensorden. Virkeligheten er en ganske annen:

  • Marthinsen konstaterer at “muslimer interneres”. Det kulturelle folkemordet av muslimske befolkningsgrupper i Øst-Turkestan og Tibet er brudd på minst fem internasjonale menneskerettighetskonvensjoner (se liste under), som omfatter blant annet rasediskriminering og kulturelle rettigheter. Mye av det samme gjelder Tibet.
  • Kina har etter forgodtbefinnende ensidig erklært den FN-registrerte felleserklæringen med Storbritannia om Hongkongs styre for perioden 1997-2047 for “et historisk dokument”. I disse dager er Kina i ferd med å pålegge Hongkong en “sikkerhetslov” som i realiteten fratar byens innbyggere rettigheter de til nå har kunnet påberope seg gjennom byens minigrunnlov.
  • I Sør-Kinahavet bygger Kina opp militære baser i omstridte havområder. Filippinene reiste sak mot Kina i den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag, og vant. Men Kina fortsetter militariseringen med full styrke.
  • Kina har kidnappet to kanadiske statsborgere som utpressningsmiddel for å tvinge Kanada til å frigi en kinesisk statsborger som er anklaget for å ha svindlet styret i en bank. Også en svensk statsborger som har vært forlegger for regimekritisk litteratur, er blitt kidnappet, og nå dømt til 10 års fengselsstraff.

Hvordan Marthinsen tilsynelatende slutter seg til et syn på Kina som en venn for en regelstyrt verden er en gåte.

Det dysfunksjonelle forholdet mellom Beijing og en regelstyrt framtid griper til og med inn i kommunistpartiet selv. I et forsøk på å sikre seg mot framtidige overgrep ble det etter perioden med Maos vanstyre vedtatt å begrense lederens funksjonstid til to 5-årsperioder. Men dagens despot Xi har sørget for å avskaffe begrensningen, og kan sitte på livstid.

Hva med et propagandafilter?

For oss er det utrolig når Marthinsen skriver at med Kinas engasjement kommer det investeringer, lån og gaver uten slitsomme betingelser. Vi anbefaler en studiereise til Sri Lanka der lånebetingelsene har ført til at Kina har konfiskert en havn. Og til EU, der mottakernasjonen Hellas i praksis la ned veto mot en kritisk uttalelse til FNs menneskerettighetsråd om situasjonen i Kina.

Vi dokumenterer gjerne vår framstilling og avslutter dette innlegget med en oppfordring: Marianne Marthinsen, svar på våre invitasjoner eller ta kontakt med oss på eget initiativ, så avtaler vi et møte!

– – – – – – – – – –

Relevante internasjonale menneskerettighetskonvensjoner:

  1. the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (ratified by China in 1981)
  2. the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights (ratified by China in 2001)
  3. the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women (ratified by China in 1980)
  4. the Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (ratified by China in 1988)
  5. the International Covenant on Civil and Political Rights (signed by China but not formally ratified)


Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

En tanke om “Kunnskap om Kina er mangelvare

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: