Mini-høring om Hongkong i Stortinget

This article has been translated to undefined; available here.

undefinedDen 28. februar arrangerte Venstre ved stortingsrepresentant Guri Melby en mini-høring i Stortinget om situasjonen i Hongkong. Høringen ble sanntidsstrømmet, og opptaket er fortsatt tilgjengelig (hopp til 06:15 for å gå til starten på møtet). Flere norske politikere deltok, så vel politiske rådgivere som Stortingsrepresentanter. Medarrangør Hongkongkomitéen i Norge var selvfølgelig til stede sammen med mange andre frivillige organisasjoner, som Den norske Tibetkomité, Den Norske Uighurkomitéen, Amnesty Norge, og Den Nordiske Menneskerettighetskomitéen.

Hva skjer?

Vi fikk høre førstehåndsberetninger om de fortsatt pågående protestene, fra deres begynnelse i juni i fjor og fram til dagens situasjon. De som fortalte kom fra den lovgivende forsamlingen, fra den lokale ledelsen, advokatstanden og frontlinjedemonstranter. Det som ble beskrevet var en situasjon mot stadige angrep på Hongkongs frihet, som ytringsfrihet, pressefrihet og retten til advokat etter anholdelse av politiet. Særlig bekymringsfull er politiets tiltagende brutale framferd, advokaten fortalte for eksempel om arresterte demonstranter som var blitt slått til blods inne på politistasjonen der det ikke finnes vitner til slik mishandling.

En betydelig majoritet av Hongkongbefolkningen er fortsatt hardnakket i sin motstand mot den uforholdsmessige voldsbruken fra politiets side, etter instruks fra Beijings marionetter i Hongkong, ledet av Carrie Lam. En politistyrke, nå med tredoblet budsjett, arbeider ikke for opprettholdelse av lov og orden, men i stede virker som et instrument for å slå ned på forsøk på forsvar av rettigheter sikret gjennom byens Basic Law.

Norge kan bidra – sammen med andre

undefinedPå spørsmål om hva Norge kan gjøre sa delegasjonen fra Hongkong at små nasjoner bør søke å danne brede koalisjoner for å kunne stå i mot trusler og økonomisk press som har til hensikt å forstumme kritikk mot menneskerettighetssituasjonen i Kina. Den norske regjeringen kan også følge eksempelet fra EU og flere land utenfor EU, og innføre et personrettet sanksjonsregime, der de som står for de verste overgrepene får sine investeringer frosset, og erklæres som persona non grata.

Delegasjonen uttrykte også sin forbauselse over Norge og Kinas normaliseringserklæring der Norge aksepterer utøvelse av selv-sensur for saker der Kina anser slik kritikk å være urettmessig. Det ble understreket at undringen skyldes vårt gode rykte når det gjelder internasjonalt arbeid for å fremme menneskerettigheter, der normaliseringserklæringen er et uttrykk for reversering av slikt engasjement. Men Kinas gjengjeldelse med økonomiske straffetiltak etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris, ble omtalt som en gjenkjennelig reaksjon fra det kritikkfølsomme regimet i Beijing.

undefinedDet altoverskyggende budskapet fra Hongkongdelegasjonens medlemmer var at totalitært styresett er i frammarsj, og at tilhørende tankegods er på vei til å infiltrere holdninger og institusjoner også i frie land. Derfor er Hongkongs kamp for frihet og menneskerettigheter i møtet med en framvoksende supermakt også vår kamp. Det er nødvendig at alle frie samfunn utøver maksimalt trykk mot denne utviklingen, såvel mot Kina som mot dets lydige undersåtter i Hongkongs administrasjon, for å unngå at resten av verden følger etter i glideflukt mot totalitarisme.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

En tanke om “Mini-høring om Hongkong i Stortinget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: