Fru Justitia har forlatt Hongkong

Det er gjennomført flere rettssaker med tiltale etter Hongkongs sikkerhetslov, og viktige saker pågår når dette skrives i slutten av april 2023. Foreløpig er om lag 250 personer arrestert, og 151 er siktet for å ha brutt loven. 38 personer dømt som skyldig, og ytterligere 31 har har sagt seg skyldig. I alt fem ulike organisasjoner har blitt tvangsnedlagt med utgangspunkt i sikkerhetslovens bestemmelser. Ingen er frifunnet etter tiltale for brudd mot sikkerhetsloven. Ingen.

Kjennetegn på diktatur

Beijing har opprettet et eget organ for å avsi dommer for brudd på sikkerhetsloven. Dommere håndplukkes av byens myndigheter. De som anklages, blir i utgangspunktet ansett som skyldige, og de fleste nektes løslatt mot kausjon. Mange har nå sittet mer enn to år i varetekt uten at det foreligger dom.

Videre er hovedregelen blitt at rettssaker blir ført uten jury når anklagen gjelder brudd på sikkerhetsloven. Dette gjelder blant annet saken mot 47 personer som medvirket i et pro-demokratisk primærvalg i juli 2020, og denne kommende saken mot mediemogul og frihetsikon Jimmy Lai.

Rettsvesenet blir redskap for undertrykking

Til pressen uttrykte justisminister Chris Tang nylig sin tilfredshet med at så langt har samtlige tiltalte blitt funnet skyldige. Begeistringen for en domfellelsesrate på 100% er avslørende: Lovens hensikt er ikke å styrke samfunnets sikkerhet. Formålet er åpenbart å forstumme alle kritiske røster som ønsker seg demokratiet som Beijing lovet i 1997. Befolkningen ga en overveldende støtte til den pro-demokratiske opposisjonen i lokalvalget i november 2019. Derfor må all opposisjon bekjempes. Ingen kan gå fri.

Dersom noen faktisk blir frifunnet i disse sakene, er det begrensninger i aktoratets ankemulighet. Nå rapporteres det at denne delen av lovgivningen er under revisjon. Etter myndighetenes gjentatte mislykkede forsøk på juridisk blokkering av Jimmy Lais egne valg av representasjon, blir nå hans forsvarsadvokat nektet visum. Alle “smutthull” må tettes.

En annen virkelighet

Samtidig som Hongkongs rettsvesen er blitt en arena for avvikling av befolkningens frihet, skyves andre problemer under teppet: Av 1500 mistenkte brudd på leietakeres rettigheter, er utleieren kun funnet skyldig i tre av sakene. Hongkongs myndigheter bryr seg ikke om befolkningens reelle problemer. All fokus er nå å knele for det totalitære diktaturets sentralstyre i Beijing.

– – – – – – – – – –

Foto av Justitia, bearbeidet fra originalen: ChvhLR10, CC BY-SA 3.0 http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/, via Wikimedia Commons
Foto fra Voice of America (Public domain)

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: