OLs åpningsseremoni: En mulighet for Norge

Av Arne Melsom (Nestleder, Hongkongkomiteen i Norge) og Merethe Lind Jodalen (Daglig leder, Den norske Tibet-komité)

“Det er tradisjon for at regjeringen er til stede” under vinter-OL. Dette var kulturministerens svar til Venstres leder i spørretimen i desember.

Det kinesiske regimet i dag er ansvarlig for grove overgrep for å ødelegge etniske kulturer (uighurer, tibetanere) og fengsling av forkjempere for demokrati, presse- og ytringsfrihet (Hongkong, fastlands-Kina). Dette er en situasjon som ikke kan sammenliknes med noe annet arrangørland etter Tyskland i 1936.

Myndighetenes representasjon

Tradisjonsbruddet er allerede et faktum, og det er Beijing og IOC som er ansvarlige. Fravær av representanter for det offisielle Norge vil ikke være uttrykk for et brudd med tradisjoner, men en realitetsorientering.

Dessverre ser det ut til at regjeringen ikke vil lytte, men insisterer på norsk representasjon. En støtte for de undertrykte i Kina viker plassen for Norges selvpålagte lydighetserklæring (normaliseringsavtalen) fra 2016, der vi under punkt 3 kan lese: “The Norwegian Government […] will do its best to avoid any future damage to the bilateral relations”.

Utøverne kan gripe sjansen

Våre olympiere er allerede truet med straff om de uttrykker seg kritisk mot diktaturet under OL. Utrolig nok har ikke IOC tatt noe oppgjør med truslene.

Vi anerkjenner fullt ut utøvernes rett til å avstå fra et engasjement for menneskerettigheter. Når det gjelder utøvere som derimot ønsker å engasjere seg, så forstår vi de som vil vente med eksplisitt støtte til menneskerettighetene til etter OL.

Nå har det imidlertid åpnet seg en mulighet for alle til å holde seg unna diktaturets propagandaøvelse framfor noen: åpningsseremonien 4. februar. Det er ikke vanskelig for noen utøvere å argumentere for å utebli: Smitten er for lengst registrert i OL-landsbyen. Krav til såkalte CT-verdier i PCR-tester gjør utfallet langt mer usikkert enn testene som benyttes i Norge.

Det er sikkert slik at smittevern er godt ivaretatt av arrangøren. Likevel, hvorfor risikere sin deltagelse gjennom en unødvendig eksponering selv om faren er liten? Åpningsseremonien er naturligvis et helt unødvendig møte med andre utøvere som kan være smittet. Transporten til og fra seremonien kan også medføre fare for kontakt med smittede.

Det er ingen grunn til at våre utøvere skal bidra til denne propagandaøvelsen. Det er ingen grunn til å øke smitterisikoen.

Utøvere, hold dere unna Fuglereiret på fredag! Om dere uteblir i protest mot de massive menneskerettighetsbruddene, så fortell om dette når dere er hjemme igjen. Vi ønsker dere lykke til med lekene!

– – – – – – – – – –

Foto fra Uighur Nextgen Project

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: