Fengsling av fagforeningsledere i Hongkong

Av Jessica KaYi Chiu og Arne Melsom, Hongkongkomitéen i Norge

Fagforeningsledere i Hongkong som ikke vil føye seg etter den Beijing-kontrollerte regjeringens krav blir nå systematisk forfulgt av myndighetene. Her forteller vi om hvem de er, hva de har gjort og hvordan myndighetene nå vil kneble all opposisjon, inklusive fagforeningsledere og mange av byens folkevalgte politikere.

Lee Cheuk-yan (64) er den fremste veteranen blant pro-demokratiske fagforeningsledere i Hongkong. Han har vært generalsekretær i fagforeningssammenslutningen Hong Kong Confederation of Trade Unions(1) (HKCTU) siden 1990, og var med på å stifte det sosialdemokratiske Labour Party i 2011. Med unntak av det første året etter tilbakeføringen av Hongkong til fastlands-Kina i 1997 var Lee medlem av Hongkongs lovgivende forsamling fra 1995 til 2016.

Lee deltok i mange av de fredelige protestene i 2019, der det blant annet ble krevd frie valg slik Hongkongs befolkning ble lovet av Beijing med innføringen av minigrunnloven Basic Law i 1997 (angitt i artikkel 45 og 68). Dette kravet har vært sentralt for Labour Party siden stiftelsen. Minigrunnloven stipulerer også at hongkongere skal ha forsamlingsfrihet og rett til å demonstrere. Likevel nektet politiet å godkjenne flere av protestmarsjene i 2019.

Lees roller i to demonstrasjoner i august 2019, som hadde flere hundre tusen deltakere, førte til at han, som profilert pro-demokrat, ble anholdt sammen med 14 andre ledende opposisjonelle den 18. april 2020, til protester fra blant annet Amnesty International. 16. april ble han dømt til 14 måneders ubetinget fengselsstraff. Straffene som han og flere andre opposisjonelle fikk, ble møtt av internasjonale protester, blant annet fra Amnesty.

Carol Ng (50) er leder for HKCTU. Hun stilte som kandidat til pro-demokratenes primærvalg i juli 2020, for Labour Party. 6. januar ble hun og 52 andre politikere arrestert med anklager om å ha vært delaktig i samfunnsomveltende aktivitet, en forbrytelse i henhold til den nasjonale sikkerhetsloven som ble innført av Beijing for å tvinge demokratiske krefter i Hongkong i kne. Ambisjoner om å bli valgt av folket behandles nå som forræderi. Arrestasjonen av Ng ble etter få dager møtt med fordømmelse av ITUC (International Trade Union Confederation). Hun risikerer nå mange år i fengsel, strafferammen er livstidsdom.

Winnie Yu (33) er grunnlegger og stifter av fagforeningen Hospital Authority Employees Alliance (HAEA). Fagbevegelsen har tradisjonelt stått svakt i Hongkong. Men som en del av den mangefasetterte protestbevegelsen i 2019 ble det opprettet mange nye fagforeninger, med ankerfeste blant pro-demokrater. HAEA var en av de mest profilerte, og nådde delvis fram med krav om strengere innreiserestriksjoner under pandemien etter en ukelang streik i februar 2020. I likhet med Ng deltok også Yu i primærvalget, og som Ng ble hun arrestert 6. januar og risikerer livstidsdom for sitt samfunnsengasjement. Rettssakene mot pro-demokratene som ønsket å bli folkevalgt, og som nå sitter i varetekt, innledes 31. mai.

Avslutningsvis nevner vi at også medlemmer av et annet venstreparti i Hongkong, League of Social Democrats, er blant de politisk forfulgte. Begge partiets nestledere, Leung Kwok-hung (64; kalt “Long Hair” på grunn av sin hippie-framtoning) og Jimmy Sham (33) deltok i primærvalget. De to var også blant de 53 som ble arrestert 6. januar, i likhet med Ng og Yu. Leung var en av veteranene i den lovgivende forsamlingen da han ble tvunget til å gå av etter at han hadde blitt gjenvalgt i 2016. Sham er, i tillegg til sitt politiske engasjement, kjent som en av Hongkongs fremste LGBT-aktivister.

18. mars i år sendte LO i Norge et brev til Hongkongregjeringens leder Carrie Lam. I brevet viser LO til de åpenbare overtrampene som Hongkongmyndighetenes rettsforfølgelse mot demokrater innebærer: brudd mot ILO-konvensjonen, og mot FN-konvensjonene om henholdsvis politiske og sivile rettigheter, og om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

Brevet avsluttes med en solidaritetserklæring med de politisk forfulgte i Hongkong, og en henstilling om å trekke tiltalene. På vegne av Hongkongkomiteen i Norge vil vi uttrykke vår store takknemlighet for LOs engasjement.

– – – – – – – – – –

(1) Oppdatering 3. oktober 2022: Etter at HKCTU hadde blitt utsatt for en falsk anklage om å stå i ledtog med fremmede makter, og flere i HKCTU ledelse hadde mottatt trusler, valgte fagforeningssammenslutningen å gå til oppløsning 3. oktober 2021. Deres nettsted (hkctu.org.hk) er ikke lenger tilgjengelig, og linken i artikkelen er erstattet med en henvisning til oppslaget på organisasjonen på Wikipedia. Vi gjør imidlertid samtidig oppmerksom på at nettsidene er arkivert på WayBack Machine.

Foto: Iris Tong, Public domain, via Wikimedia Commons

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: