Prisdryss over Hongkong

I løpet av kort tid har Hongkongs demokratibevegelse blitt tildelt en internasjonal pris, en annen pris har gått til en av bevegelsens markante støttespillere, og en eksil-hongkonger har blitt kåret som den mest inflytelsesrike personen i verden i år.

Freedom House 2020 Freedom Award:
The Power of Protest – Hong Kong’s Pro-Democracy Movement

I en tid når den kinesiske regjeringen fører en stadig mer undertrykkende politikk i fastlands-Kina, og øker sin innflytelse svært mange steder i verden, har Hongkongs lederløse folkebevegelse vært et lyspunkt i en mørk tid, og en inspirasjon for protestbevegelser verden rundt. Etter innføringen av en sikkerhetslov i sommer har det blitt mye farligere å protestere, selv om protestene er fullstendig fredelige. Likevel fortsetter motstanden, men i nye former, og ikke lenger like synlig. Hongkongs protestbevegelse får prisen som en anerkjennelse av sin besluttsomme og inspirerende kamp mot vår tids største trussel mot frihet og menneskerettigheter, diktatoren Xi og hans håndlangere i Beijing og i Hongkongs regjering.

Freedom House er en amerikansk stiftelse, grunnlagt i 1941, som søker å fremme arbeidet for demokrati, politisk frihet og menneskerettigheter.

Time’s readers’ vote on the world’s most influential people in 2020:
1. Nathan Law

Nær fem millioner lesere av det amerikanske ukesmagasinet Time avla stemme om hvem som har vært den mest innflytelsesrike personen i verden i 2020. Hongkong-aktivisten Nathan Law fikk plassen på toppen av lesernes liste. I anledning denne kåringen skrev Chris Patten, Hongkongs siste guvernør, en rosende omtale av hans unge liv og virke i Time. Nathan Law, med bakgrunn fra Paraplybevegelsen i 2014, ble valgt som tidenes yngste representant i Hongkongs lovgivende forsamling LegCo i 2016. Da sikkerhetsloven ble innført i sommer, flyktet han til London. I de siste månedene har han stått fram som eksil-hongkongeren med størst gjennomslagskraft i verdensopinionen.

Forutsigbart nok var Nathan Law en av seks som ble etterlyst internasjonalt av Hongkong-myndighetene for undergravingsvirksomhet, begrunnet med sikkerhetsloven han flyktet fra.

Da han fikk nyheten om kåringen, uttalte Law at han oppfattet dette som en førsteplass han deler med protestbevegelsen. Han benyttet også anledningen til å minne verden om de tolv unge hongkongerne som har sittet en måned i forvaring i fastlands-Kina, uten kontakt med sine familier eller advokatene de har oppnevnt.

2020 Václav Havel International Prize for Creative Dissent:
Badiucao

Badiucao er kunsternavnet til en kinesisk dissident og satiretegner som lever i eksil i Australia. Han har markert seg som kunstneren som kanskje mer enn noen annen har klart å fange hjertet til Hongkongs protestbevegelse. Dette har han maktet blant annet gjennom å designe Lennon Wall-flagget, som er inspirert av de mange oppslagstavlene i Hongkong med post-it-lapper i mange farger. Flagget i en liten utgave er også gjengitt øverst i artiklene på denne bloggen. Tegningen til høyre/over illustrer frykten for presse- og ytringsfrihet hos Hongkongs styre, her ved politiet. Eplet på avisen henspiller på den populære opposisjonsavisen Apple Daily som er en torn i øyet på Hongkongs myndigheter. Tegningen kom til da avisens eier, Jimmy Lai, ble arrestert i august i år.

Prisen til Badiucao ble markert under årets arrangement til demokrati- og menneskerettighetsorganisasjonen Oslo Freedom Forum, der han først fikk en rosende omtale, og så selv fikk takke for prisen. I sitt virke som kunsrner er Badiucao avhengig av støtte fra sine tilhengere. Denne gjennomgangen av prisdrysset over Hongkong avsluttes derfor med en oppfordring om å støtte Badiucao økonomisk. Minstebeløpet er mindre enn en dobbel espresso i måneden, han fortjener flere støttespillere. Mange flere!

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

En tanke om “Prisdryss over Hongkong

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: