Trusler mot Hongkongs rettsvesens uavhengighet

Saker som omhandler den nye grenen av rettsvesenet rettet mot brudd på sikkerhetsloven, med håndplukkede dommere, har foreløpig et begrenset omfang. Saken som har kommet lengst i dette henseende dreide seg om et krav om løslatelse mot kausjon. Her drøftes tilstanden i det “tradisjonelle” rettsvesenet i Hongkong.

Frifinnelser

I flere saker som har vært til behandling har utfallet av rettssakene blitt helt eller delvis frifinnelse for anklagede som har hatt en forbindelse med protestbevegelsen. I juni ble en student frifunnet fra anklagen om å ha deltatt i opptøyer (rioting) etter at dommeren i saken ikke festet lit til politiets vitnemål. I juli fikk to tilsvarende saker samme utfall, begrunnet med manglende bevis når utgangspunktet skal være antatt uskyld. På bakgrunn av videobevis og selvmotsigelser i politiets vitnemål ble en folkevalgt lokalrepresentant funnet ikke skyldig for en anklage om overfall mot politiet. I en annen sak fra august avviste dommeren deler av en tilståelse, og saken endte med en betinget dom for en annen del av anklagen. Nylig ble mediemagnat Jimmy Lai frifunnet i en sak der han var anklaget for å ha kommet med trusler mot en journalist fra en Beijing-tro Hongkong avis. Ikke alle saker med anklager om deltagelse i opptøyer har endt med frifinnelse. Den første saken, som ble behandlet i mai, endte med en dom på ubetinget fengsel i fire år for en demonstrant som flyttet på politisperringer og kastet en paraply mot politiet.

Et rettsvesen under angrep

For to år siden ble dommerstanden kritisert av pro-Beijingpolitikere i forbindelse med en gjenopptakelsessak, den gangen ble de møtt med kritikk fra Carrie Lam. Men vilkårene for Hongkongs rettsvesen settes nå under gjentatte angrep fra Hongkongregjeringen og dens støttespillere. Etter at den ovennevnte saken mot distriktsrepresentanten endte med frifinnelse da politiets forklaring ikke ble trodd, forlangte en av pro-Beijingpolitikerne i den lovgivende forsamlingen at dommeren i saken måtte nektes å dømme i saker med anklager mot deltakere i protestbevegelsen. Dommeren ble så overført til annen tjeneste.

Nylig har også diskusjonen om hvordan Hongkong styres blitt et hett tema. Lærebøker er blitt skrevet om slik at omtale av Hongkong som styrt etter et maktfordelingsprinsipp er fjernet. Regjeringen hevder at det ikke er noen maktfordeling i Hongkong, men at byen er administrativt styrt (executive-led). Hverken dette eller maktfordelingsprinsippet er eksplisitt omtalt i Basic Law. Men rettsvesenets uavhengighet skal være sikret gjennom to av artiklene i loven[gjengitt under]. Begrunnet med en gjennomgang av relevante lovtekster i Basic Law har Hongkongs advokatforening (HKBA) uttrykt sin bekymring for hvor byens rettsvesen nå kan være på vei. HKBA konkluderer sin gjennomgang med at påstanden om manglende maktfordeling i Hongkong verken er berettiget eller konsistent med Basic Laws utvetydige presiseringer av de tre forvaltningsgrenenes rammer.

Hongkongs justisdepartement har i de siste ukene grepet direkte inn i saker som har vært berammet i rettsvesenet. De to første sakene var sivilrettslige, anlagt av Ted Hui, folkevalgt for Hongkongs Democratic Party, henholdsvis mot et medlem av opprørspolitiet som hadde skutt en demonstrant, og mot en taxisjåfør som hadde kjørt ned en 23 år gammel kvinne i en folkemengde, og påført henne beinbrudd. Begge sakene ble stanset etter krav fra justisdepartementet, henholdsvis 18. august og 20. august. I den tredje saken grep justisdepartementet inn 2. september og bestemte at to menn som hadde vært under etterforskning for dyremishandling ikke skulle tiltales for forholdet.

Slik har Hongkongregjeringens nedbrytning av rettighetene som byens befolkning skal være sikret gjennom Basic Law nå også nådd rettsvesenet, den siste forvaltningsgrenen som til en viss grad har maktet å stå i mot maktovergrepene styrt fra Beijing. For få dager siden grep Hongkongs justisdepartement inn i nok en sak, da det ble bestemt at frifinnelsen av Jimmy Lai som ble omtalt over, skal ankes. Grunnet innføringen av sikkerhetsloven bestemte en australsk dommer i Hongkongs øverste ankeinstans for å trekke seg dagen etter at Carrie Lam hadde avvist at det finnes noe maktfordelingsprinsipp i Hongkong. Dessverre tyder altså det meste på at også rettsvesenet nå er i ferd med å miste sitt rotfeste i Basic Law.

Båtflyktninger anholdt

På morgenen den 23. august ble 12 unge hongkongere anholdt av den kinesiske kystvakten under et forsøk på å unnslippe til Taiwan i en hurtigbåt. De sitter nå fengslet i Shenzhen. Opprinnelig var de anklaget for forsøk på ulovlig grensekryssing, som i Folkerepublikken har en strafferamme på ett år i fengsel. Imidlertid har det kommet fram at flere av de anholdte også risikerer tiltale for å ha organisert ulovlig grensekryssing, og dette lovbruddet har livstidsdom som strafferamme. Familiemedlemmer til de anholdte er nå gjennom en hel måned nektet å besøke dem, og advokater oppnevnt av familiene blir nektet å føre deres sak. Myndighetene i fastlands-Kina hevder at de anholdte blir representert av advokater de selv har oppnevnt, en representasjon som avvises av familiene. Myndighetene i Hongkong nekter å forsøke å bringe sakene inn for Hongkongs rettsvesen. Utenriksdepartementet i USA har i en pressemelding uttrykt bekymring for situasjonen til de anholdte.

– – – – – – – – – –

Basic Law Article 19

The Hong Kong Special Administrative Region shall be vested
with independent judicial power, including that of final
adjudication.

The courts of the Hong Kong Special Administrative Region
shall have jurisdiction over all cases in the Region,
except that the restrictions on their jurisdiction imposed
by the legal system and principles previously in force in
Hong Kong shall be maintained.'

The courts of the Hong Kong Special Administrative Region
shall have no jurisdiction over acts of state such as
defence and foreign affairs. The courts of the Region
shall obtain a certificate from the Chief Executive on
questions of fact concerning acts of state such as 
defence and foreign affairs whenever such questions arise
in the adjudication of cases. This certificate shall be
binding on the courts. Before issuing such a certificate,
the Chief Executive shall obtain a certifying document
from the Central People's Government.

Basic Law Article 85

The courts of the Hong Kong Special Administrative Region
shall exercise judicial power independently, free from
any interference. Members of the judiciary shall be immune
from legal action in the performance of their judicial
functions.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: