Hongkong året derpå

Av Jessica KaYi Chiu og Arne Melsom, Hongkongkomitéen i Norge

Hongkong ble tilbakeført til Kina 1. juli 1997 med en avtale om selvstyre i en femtiårsperiode. Rammen for selvstyre er gitt av Basic Law, en “minigrunnlov” som gir hongkongere rettigheter som i vestlige land. En viktig mangel i 1997 var at alminnelig stemmerett først senere skulle innføres for alle valg.

Ved enkelte tilfeller med stor folkelig motstand har styret i Hongkong valgt å justere politikken. Dette skjedde i 2003 da en sikkerhetslov som ville undergrave  innbyggernes menneskerettigheter ble lagt bort, og i 2012 da et initiativ til å skrive inn propaganda fra Beijing i skolepensum ble skrinlagt. Men i 2014 ble Paraplybevegelsen, en protest som krevde en reform med ekte frie valg i Hongkong, ikke lyttet til.

12. juni 2019

Den 12. juni i fjor skulle Hongkongs lovgivende forsamling behandle en lov om utlevering av mistenkte til Kina. En samlet advokatstand så på dette forslaget som en underminering av Hongkongs uavhengige rettsvesen. Brede folkelag delte bekymringen og om lag en million mennesker demonstrerte 9. juni. Myndighetene valgte å se bort fra protestene, og firte ikke på planen om en lovbehandlingen 12. juni. Dette feilgrepet startet en kaskade av splittende beslutninger fra Hongkongs myndigheter. Nå, ett år senere, har utviklingen brakt selvstyret på randen av kollaps, med tiltagende tilbøyelighet til bruk av frykt som virkemiddel.

Vendepunktet kom 12. juni, da store menneskemengder effektivt blokkerte tilgangen til den lovgivende forsamling og forhindret den planlagte lovbehandlingen. Denne dagen eskalerte politiets maktbruk mot demonstranter med flere tilfeller av fysisk mishandling av passiviserte protesterende. Verst var en farlig situasjon som oppsto da politiets tåregassbrukvideo nær forårsaket panikk med potensielt fatale konsekvenser for fredelige demonstranter. Dette har blitt dokumentert i detalj av Amnesty International.

Politiet mister tillit

Politiets voldsbruk hinsides det som kreves for å opprettholde lov og orden har fortsatt med uforminsket styrke siden. Resultatet er et ras i tilliten til politiet: meningsmålinger fra august i fjor til mai i år angir at på en skala fra 0-10 får politiet karakter 0 (ingen tillit) av mellom 40% og 50% av de spurte. I mai fjor var andelen kun 6%. Likevel nekter myndighetene å gjennomføre en uavhengig granskning eller innføre andre omfattende tiltak som er nødvendig for at Hongkong igjen skal kunne fungere som et fritt sivilsamfunn.

Hongkong er nå en politistat som forsøkes styrt ved å innpode frykt blant byens innbyggere. Midlene begrenser seg ikke til politivold men omfatter også oppmarsjering av store paramilitære politistyrker rett utenfor Hongkongs grense, arrestasjon av framtredende demokratitilhengere, pågripelse av alminnelige innbyggere, anholdelse av unge langt ned i tenårene, omfattende bruk av pepperspray og andre tvangsmidler mot journalister, og åpenlys spaning på aktivister.

Lovverket undergraves

Den systematiske undertrykkelsen er supplert med utilslørte angrep på flere av minigrunnlovens artikler i de siste månedene: i april ble fastlands-Kinas representasjon i Hongkong akseptert som premissleverandør for Hongkongs regjering, og nylig ble en lov med strafferamme på tre års fengsel for ringeakt mot nasjonalsangen vedtatt. Bunnpunktet ble nådd da Beijing 28. mai vedtok et pålegg om en sikkerhetslov i Hongkong som i praksis vil kunne kriminalisere all kritikk av styresmaktene i Hongkong og i Beijing. Alt i konflikt med Hongkongs minigrunnlov.

I kommunistpartiets støpeskje

Makteliten i Beijing har i mange tiår stått bak hjernevasking og tvangsassimilasjon, slik det for eksempel kom til uttrykk ved ødeleggelsen av 6000 buddhistklostere i Tibet under kulturrevolusjonen. Det åpenbare målet er at hvert individ skal formes i kommunistpartiets støpeskje. Perioden etter Maos død bar lenge preg av mindre brutalitet, men dette snudde da Xi Jinping kom til makten i 2012. I Øst-Turkistan er muslimske befolkningsgrupper utsatt for masseinternering og en systematisk overvåkning verden aldri har sett maken til.

SOS

Planen Beijing nå har for Hongkong synes klar. Forspillet med etablering av en fryktkultur og mislighold av lovverket er under ferdigstillelse. På sikt skal en velfungerende rettsstat bygget på grunnleggende menneskerettigheter knuses under kommunistpartiets hæl. Sikkerhetsloven som vil ligge til grunn for en slik utvikling er snart på plass.

Ingenting tyder på at Beijing verken vil la hensyn til menneskerettigheter eller Kinas tilslutning til internasjonale avtaler stå i veien for å ødelegge Hongkong. Byens siste reelle håp er at alle frie land finner sammen i fordømmelser og sanksjonsforpliktelser mot Kinas ledere og deres lakeier i Hongkong. Verden må ta lærdom av Beijings uhyrlige svik og ikke inngå nye avtaler med Kina før landet først respekterer sine eksisterende forpliktelser. Ett år har gått, nå må verden vise Hongkong en bindende solidaritet. I morgen er det for sent.

– – – – – – – – – –

Illustrasjon og video er hentet fra link på s. 11 fra Amnesty-rapporten. Rapporten inneholder også flere andre videoer, se etter link’er av typen «Footage from…»

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: