Battleground for freedom and democracy

undefinedvar tittelen på en fotoutstilling i lokalene til Blank Space i Guneriusbygget i Oslo sentrum. Utstillingen, som var gratis å besøke, var planlagt å være åpen fram til 15. mars men ble stengt kort tid før dette grunnet retningslinjer i forbindelse med koronavirusutbruddet. Det ble vist fram 42 fotografier i utstillingen, tatt av ulike fotografer som alle utsetter seg for stor fare i frontlinjen der politiet og fullmaskerte demonstranter står mot hverandre. Fotoene i denne artikkelen er tatt av Brother David.

undefinedUnder en fullsatt åpning den 28. februar ble det, etter flere åpningstaler, arrangert en panelsamtale ledet av Aftenpostens korrespondent Kristoffer Rønneberg. Han har dekket utviklingen i Hongkong gjennom mange reiser det siste året, og er nok den norske journalisten som kjenner Hongkong best. Tilhørerne fikk høre mye om den generelle forvitringer av rettigheter i Hongkong, og spesielt om de utfordringene som fotojournalistene møter i sitt arbeid. Deres arbeid er utrolig viktig fordi de dokumenterer overgrep fra politiets side i et samfunn der det ikke er noen myndighet som overser og påtaler den uforholdsmessige voldsutøvelsen fra en politistyrke som for lenge siden har sluttet å tjene folket.

undefinedDet var to prisvinnende fotojournalister med erfaring fra Hongkong som deltok i panelet, Laurel Chor og Kyrre Lien. De to ga levende beskrivelser av sitt arbeid i Hongkong og hvordan arbeidsforholdene er blitt svært vanskelige, samtidig som deres arbeid altså blir stadig viktigere. Panelet ble supplert av Ted Hui som satte fotojournalistenes arbeid inn i et perspektiv sett med innbyggernes øyne. Ted Hui er folkevalgt for det demokratiske partiet i Hongkong som medlem av byens lovgivende forsamling.

På mandag denne uka offentliggjorde Hongkongjournalistene et åpent brev til politiets øverste leder der de ba om at politiet må avstå fra å hindre journalistene i deres arbeid, og slutte med voldsutøvelse mot pressefolk. Altfor ofte har journalister vært målet for politiets peppersprayangrep. Politiet benekter at de målretter sine handlinger mot journalister, men det virker på ingen måte å være slik at journalistene deler denne oppfatningen.

This article has been translated to ; available here.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

En tanke om “Battleground for freedom and democracy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: