Opptrapping 11.11., hvor går veien herfra?

Konflikten mellom Hongkongs protestbevegelse og myndighetene har blitt trappet opp gradvis siden de første sammenstøtene i midten av juni. Det er etterhvert en god del datoer som kan framheves i denne sammenhengen, blant annet 21. juli, 12.-13. august, 31. august og 1. oktober. Listen kunne godt vært lenger. Og en ny dato som kan framheves er 11. november, dagen i dag. En oppsummering følger her, men her kunne mye vært lagt til (som politiets svært overdrevne bruk av tåregass og pepperspray).

Politiskudd

undefinedI en trefning mellom politi og demonstranter ble en av demonstrantene skutt i magen på kloss hold av politiet. Politimannen som skjøt hadde først trukket våpenet i forbindelse med en arrestasjon; da offeret nærmet seg ble han skutt. Han overlevde, men tilstanden betegnes som alvorlig.

Mann i flammer

undefinedIkke lenge etter skyteepisoden ble en mann som uttrykte pro-Beijingholdninger satt fyr på. Det har versert en historie om at han hadde truet medlemmer av protestbevegelsen med en kniv forut for denne hendelsen, men dette er ikke bekreftet så langt jeg kjenner til. Også dette offeret overlevde, med alvorlige skader.

Motorsykkelangrep

undefinedSenere ble en gruppe demonstranter nær påkjørt av en politimann på motorsykkel. Det er åpenbart fra videoklipp som foreligger at politimannens handling var et bevisst angrep. Han ble etterpå suspendert fra tjeneste, noe som er ganske eksepsjonelt; polititjenestemenn har foreløpig unngått reprimander etter voldelige sammenstøt.

Maktovergrep fra politiet inne i en kirke

undefinedRundt om i verden blir religiøse bygninger betraktes som fristeder der ordensmakten ikke trenger seg inn, og i hvert fall aldri bruker overdreven makt. I Norge har vi hatt en historie med kirkeasyl, for eksempel. Hongkongpolitiet tar ikke slike hensyn. I dag gikk de til angrep med batonger mot en forsvarsløs mann inne i en kirke, noe som er uhørt selv om han trolig hadde begått en forbrytelse utenfor i forveien.

Protestbevegelsen bør revurdere sin taktikk

Etterhvert som konflikten er blitt mer og mer uforsonlig har protestbevegelsens slagord utviklet seg. Det startet med Hong Kongers, add oil! (en oppmuntring à la «klampen i bånn»), og gikk over til Hong Kongers, resist!. Sist fredag morgen døde en ung mann på sykehus etter omfattende hodeskader fra et fall fra høyde noen dager før. Omstendighetene er uklare, men det som har opprørt svært mange i Hongkong er at ambulansen som skulle hente fallofferet ble holdt tilbake i om lag 20 minutter av politiet. Fra fredag av har protestropet derfor blitt skrudd opp et hakk til: Hong Kongers, revenge!

Det er selvølgelig lett å forstå raseriet i protestbevegelsen når legehjelpen til en kritisk skadet mann blir betydlig forsinket av en obstruerende politistyrke. For egen del er jeg likevel bekymret over denne utviklingen, for slagordene begynner nå å nærme seg oppfordringer til vold. Etter nær fem måneder der protestbevegelsen har blitt utsatt for ikke-proporsjonal voldsbruk nesten rutinemessig av politistyrken, må myndighetenes hjelpesløshet og mangel på oppriktig dialog likevel ta hovedskylden.

Men jeg tror uansett at protestbevegelsen hadde vært bedre tjent med å knesette noen prinsipper når det gjelder voldsbruk. Episoder som påtenningen av en mann i dag kommer selvfølgelig i fokus fordi det er en umenneskelig handling helt uavhengig av handlingsforløpet. Utover den menneskelige siden, er dette også noe som skader protestbevegelsens rykte. Hva slags rolle angriperen hadde er ukjent. Men det er unødvendig å ha retoriske silkehansker på: i et intervju på BBCs nyhetssending i ettermiddag sa demokratiaktivisten Bonnie Leung (link er til en annen sak) at hun tok sterkt avstand fra handlingen, men ikke ville komme med noen fordømmelse.

Protestbevegelsens fordømmelsesskrekk har sine røtter i Paraplybevegelsen som mot slutten ble skadelidende av indre konflikter mellom dens ledere. Denne erfaringen har gjort at nivået for å kritisere hverandre internt i dagens protestbevegelse er svært høyt. Som nevnt over tror jeg dette kan slå svært uheldig ut, for bilder som viser en person i brann kan føre til at bevegelsen mister støtte utenfor Hongkong, selv om volden fra den andre siden er mer omfattende, og utført av en politistyrke som er fullstendig ute av kontroll.

undefinedMange i Vesten lurer på hva som gjør at sentralmakten i Kina ikke har grepet inn med full styrke i Hongkong. Jeg tror det er tre forhold som er viktige: (1) Hongkong er en viktig innfallsport for internasjonal handel og finans til Kina, (2) Kina tar hensyn til hvordan utviklingen i Hongkong påvirker samfunnet i Taiwan som Kina ønsker gjenforening med på sine vilkår, og (3) forholdet til Vesten, som er Kinas viktigste eksportmarked.

For at protestbevegelsen i Hongkong skal fortsette å nyte godt av det gode ryktet den overveiende har i Vesten, så tror jeg det hadde vært lurt å spesifisere begrensninger i hva som aksepteres av handlinger. En mulighet er plansjen jeg kom over på twitter for en uke siden (gjengitt over/til høyre). Ett av protestbevegelsen mottoer har vært Bruce Lee-sitatet Be water! Jeg vet ikke all verden om Bruce Lee sin filosofi, men jeg innbiller meg at disse fem prinsippene er i hans ånd.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: