Støres Kina-brev er en skam for Norge

Av Arne Melsom (nestleder, Hongkongkomiteen i Norge),Merethe Lind Jodalen (daglig leder, Den norske Tibet-komité), Adiljan Abdurihim (sekretær, Den norske Uighurkomiteen) og Magnus Krogstad Bauer (leder, Norsk-Taiwansk Vennskapsforening)

Partiformann Xi avlegger et besøk i Moskva hos president Putin. Rett etter at det er utstedt en internasjonal arrestordre på Putin for krigsforbrytelser. Nylig gjennomførte de to nasjonene en felles marineøvelse i Omanbukta. Nye avsløringer viser at kinesiske myndigheter bistår Russland i angrepskrigen mot Ukraina. Samtidig truer Beijing med en invasjon av Asias fremste demokrati, Taiwan. Og Norges statsminister sender de varmeste gratulasjoner til Kinas statsminister.

Menneskerettigheter i Kina

Forholdet til Russland er toppen av isfjellet. Under overflaten finner det sted en brutal ensretting i historiens mektigste diktatur. Norge tar opp menneskerettighetssituasjonen, ifølge utenriksminister Huitfeldt. Vi har til gode å se et skriv med regjeringens brevhode som uttrykker kritikk. Støres hyllest kom derimot med Riksløven på topp. Kjemisk fritt for referanser til menneskerettigheter.

Støre påstår at vellykket dialog og konsultasjoner har gitt en “stødig og konstruktiv utvikling” i det bilaterale forholdet.

19. desember 2016 la den norske regjeringen fram en erklæring der en “uovertruffen utvikling i Kina” lovprises. I årene etterpå har trolig mer enn en million uighurer blitt sendt til konsentrasjonsleire. Både Amnesty og Human Rights Watch har konkludert: Dette er overgrep mot menneskeheten. En rekke parlamenter, også flere i Europa, har uttalt at det pågår et folkemord.

I et hensynsløst assimilasjonsprosjekt i Tibet har hundretusenvis av barn blitt tatt fra sine foreldre. I kinesiske kostskoler mister de kontakt med sitt språk, sin kultur og religion. Menneskerettighetene angripes også gjennom systematisk masseinnsamling av DNA i Tibet, orkestrert fra Beijing.

I 2016 hadde Hongkongs innbyggere samme friheter og rettigheter som i Norge. Dette var Kinas løfte i FN til Hongkong, og til FNs medlemsland. I et eklatant løftebrudd har myndighetene gjennomført en serie massearrestasjoner i Hongkong. Kritiske røster i presse, politikk, fagforeninger og NGOer er kastet i fengsel.

Etter alt dette fortsetter Støre på en sti tråkket opp med gjentatte knefall for det grufulle diktaturet. Mens utviklingen i Kina har vært katastrofal, har tida stått stille i maktens korridorer i Norge.

Norske verdier

Kinesisk ledelse er essensiell for å møte verdens utfordringer, skriver Støre. Med et ønske om samarbeid i FN.

Høykommissæren for menneskerettigheter publiserte i fjor en rapport om overgrep mot uighurer. Kina stanset all diskusjon om rapporten i FN. Slik søker Kina hegemoni. Gjennom undergraving  av FNs institusjoner. Støres ønske om kinesisk ledelse er fundamentalt i konflikt med norske verdier og interesser.

Norges Kina-politikk har i mer enn seks år vært en serie av skuffelser. Vår statsministers gratulasjonsbrev er et nytt bunnpunkt.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: