17. mai: Norge feirer sin frihet, Hongkong er besatt

I dag er det 17. mai. En dag vi feirer fordi vi fikk vår grunnlov på denne dagen i 1814. Og en dag som mange steder innledes med kransenedleggelse til minne om falne under 2. verdenskrig. Det er fest i Norge, men det vi feirer er en dramatisk historie. Denne artikkelen handler om et sted i verden der dramatikken ikke tilhører en fjern fortid, men utspiller seg akkurat nå. Og selv om det er opplagte ulikheter er det ikke er vanskelig å se slående paralleller til norsk historie. Dette er et konsentrat av historien der vi følger Martin Lee, en hovedarkitekt bak Hongkongs minigrunnlov som 81 år gammel skal møte i retten i morgen 18. mai sammen med 14 andre demokratiforkjempere, med anklager rettet mot seg for deres støtte til ytringsfrihet, menneskerettigheter og demokrati.

Hongkongs minigrunnlov og autonomi

Vi skal altså til Hongkong og begynner med opptakten til byens minigrunnlov, Basic Law, som regulerer byens selvstyre som en del av Kina, en ordning som ofte omtales som “ett land, to systemer”. Skrankeadvokaten Martin Lee fikk kontakt med det kinesiske kommunistpartiet da han virket som forsvarsadvokat for byens kommunister i etterkant av Maoist-opptøyene i 1967. Tidlig på 1980-tallet var Lee leder for advokatforeningen, og han var aktiv i kulissene da briter og kinesere forhandlet fram felleserklæringen om overføring av suverenitet fra det britiske samveldet til Kina.

Deretter deltok Martin Lee som representant for Hongkongs befolkning i arbeidet med å forfatte minigrunnloven. Da de kinesiske myndighetene brutalt slo ned studentprotestene på den Himmelske Freds Plass i Beijing 4. juni 1989, markerte Lee sin avsky med å trekke seg fra utvalget som utarbeidet minigrunnloven. Men på det tidspunktet var mesteparten allerede ferdigstilt. Alt dette forteller Lee om i et intervju fra i fjor, som jeg ikke nøler med å anbefale å spandere et lite kvarter på å høre.

I 1990 var Martin Lee med på å grunnlegge Hongkongs første politiske parti, United Democrats of Hongkong, forløperen til dagens Hong Kong Democratic Party. Lee var i denne perioden også leder for Hongkongs forbrukerråd, leder for Hongkongs journalistforening og var også aktiv gjennom flere andre verv.

Strupingen av Hongkongs organiske minigrunnlov

I Norge møtte grunnloven sine største prøvelser under krigen. Da hadde demokratiet vokst fram gjennom uavhengigheten fra Sverige i 1905, stemmerett for kvinner fra 1913 og for støttemottakere i 1919. Norge hadde hatt et fullt ut representativt folkevalgt parlament i over 20 år da krigen brøt ut. Hongkong hadde ikke noe virkelig representativt parlament da Basic Law trådte i kraft 1. juli 1997, men i minigrunnlovens paragraf 45 og 68 ble det forutsatt en utvikling der såvel styret som lovgivende forsamling skulle bli folkevalgt. Det var en viss utvikling i den retningen, men alt ble snudd på hodet da Xi Jinping kom til makten i Beijing i 2012/2013. Først ble en planlagt reform med sikte på å innføre et demokratisk valg av Hongkongs leder reversert i 2014, noe som utløste store protester i det som etterhvert fikk betegnelsen paraplybevegelsen.

Hongkong besettes

Så spoler vi fram til 2019 og protestene mot utleveringsavtalen som skulle vedtas i den lovgivende forsamling i juni. Lovforslaget utløste fjorårets enorme protester, fordi dette i praksis ville bety slutten på et selvstendig justisvesen i Hongkong. Og nettopp dette aspektet ved ordningen med “ett land, to systemer” var Martin Lees hjertebarn for hva Hongkongs selvstyre skulle innebære. Selv om forslaget om en utleveringsavtale ble lagt vekk etter uker med massive protester, så var dette kimen til en økende innflytelse fra Xi og diktaturet i Beijing. For endringen til det verre har akselerert denne våren.

Nå blir folk som møtes for å synge møtt med politi i stridsmundur, bøtelagt, og det har vært arrestasjoner i forbindelse med politiaksjonene også. Hongkongs forsamling- og ytringsfrihet blir satt til side under dekke av koronabestemmelser. Journalister blir trakassert og folkevalgte blir arrestert. Hongkong i dag minner mer og mer om et samfunn okkupert av en fremmed makt. På 17. mai kan trådene trekkes tilbake til okkupasjonen av Norge: Norge ble ledet av en marionettregjering ledet av Quisling som styrte på okkupasjonsmaktens nåde, mens den virkelige makten var det Tysklands representanter under Terboven som hadde. Etter at Kinas representasjonskontorer tilsidesatte minigrunnloven i april og dermed de facto overtok makten i Hongkong, framstår byens leder Carrie Lam i en rolle som minner om den Quisling hadde, med representasjonskontorets leder Luo Huining som den personen som faktisk kontrollerer utviklingen slik Terboven gjorde fra sitt kontor under krigsårene.

Tanker på 17. mai

Historien med Martin Lees kamp for frihet og demokrati og Hongkong nådde et nytt nivå da han og 14 andre ledere i demokratibevegelsen ble arrestert i april, som ledd i at Beijing maktovertakelse. Etter at Lee ble satt fri mot kausjon var det første han gjorde å uttrykke sin solidaritet med de unge i Hongkong. Den politiske forfølgelsen blir brakt inn for rettsvesenet i Hongkong i morgen. Som nordmann bosatt i et fritt samfunn ser jeg med frykt og bestyrtelse på utviklingen i Hongkong, og hvordan Beijings marionetter behandler en 81-åring som har viet sitt liv til byens beste. Alt jeg kan gjøre er å skrive artikler som denne, og håpe at også Hongkong, og resten av Kina, en dag får sin frihet. Og bruke tid på 17. mai på å tenke på alle i Hongkong, og andre steder i verden, som vier sitt liv til kampen for frihet og menneskerettigheter. Som klippen Martin Lee.

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: