10. mai: Hongkong på kanten av stupet?

Som overalt i verden har koronatiltak dominert samfunnet også i Hongkong, og protestene mot myndighetene har vært få de siste månedene. De siste ukene har imidlertid Hongkongere igjen begynt å møtes i kjøpesentere der de synger og roper slagord i såkalte Sing with you-protester. Mange har blitt bøtelagt for å ignorere begrensningen på forsamlingsstørrelse, ikke fordi gruppene i seg selv har overskredet regelen på maks fire i hver gruppe, men fordi flere grupper har hatt samme formål samme sted. Hvorfor faren for smittespredning blir større av en samling av grupper som shopper enn de som synger, har jeg tilgode å se en forklaring på. Andre sammenstimlinger med langt høyere tetthet velger politiet å ignorere.

Men nå er det svært få nye smittetilfeller, og tiltakene er i endring. På fredag ble en begrensning på gruppestørrelse i det offentlige rom hevet fra 4 til 8 personer. Og på søndag 10. mai har politiet slått til med en brutalitet hinsides enhver rasjonell reaksjon.La meg begynne med en kort oppsummering av problemer som Hongkongpolitiet har slitt med i det siste. Åtte polititjenestemenn er arrestert for voldsutøvelse med hjemløse, fire er arrestert for besittelse av 300 kg metamfetamin, to tjenestemenn er arrestert for ulovlig gambling og en er arrestert for fysisk mishandling av sin egen sønn. Tre i politiledelsen er mistenkt for regelbrudd i eiendomsmarkedet, og nylig døde en person som ble arrestert for narkotikalovbrudd av skader han ble påført av politiet under arrestasjonen.

Kuppet i LegCos House Committee

undefinedSå til saken som har satt sinnene i kok. På fredag ble opposisjonspolitikeren Dennis Kwok nektet å lede et komitémøte i LegCo etter en tautrekking om fortolkningen av møteregler. I komitémøtet inntok pro-Beijing-politiker Starry Lee plassen for møteleder, og et stort oppbud av vakter var på plass for å forhindre at noen annen kunne prøve å overta plassen. Opposisjonspolitikerne protesterte med plakater, tilrop, og forsøk på å nærme seg møtelederplassen. Mange ble båret ut av sikkerhetsvaktene, men en av dem, Raymond Chan, ble dratt i gulvet av Kwok Wai-keung, en av Lees støttespillere blant lovgiverne. Chan pådro seg en prolaps i fallet, mens overfallsmannen ser ut til å gå fri.

undefinedScenene som utspilte seg i LegCo minnet om tilstanden for ett år siden, da utleveveringsloven, som utløste flere måneder med protester, ble behandlet i LegCo. Denne gangen forsøker Hongkongs myndigheter å få vedtatt en lov som vil straffe de som synger en annen tekst enn den offisielle, eller buer, når Kionas nasjonalsang spilles. Brudd på dette vil bli behandlet som en kriminell handling, og er tenkt å ha en strafferamme på HK$50.000 eller tre års fengsel. Opposisjonen mener forslaget er et brudd på Hongkongs lovfestede ytringsfrihet. Det er også andre lover under oppseiling, blant dem er en ny utgave av sikkerhetsloven som ble lansert i 2003 og senere trukket tilbake, den mest kontroversielle som er på bordet siden Hongkong ble overført til Kina i 1997. Denne loven vil bli omtalt i en kommende artikkel på bloggen.

Mot dette bakteppet, sammen med den uhørte fengslingen av 15 ledere i demokratibevegelsen for noen uker siden, er protestene i Hongkong nå tiltagende. Samtidig er det lite som tyder på at politiet kommer til å opptre mer forsonende enn under fjorårets protester. Med den pågående forfølgelsen av syngende borgere virker det heller som at politiets framferd blir stadig mer inngripende og voldelig.

Hongkongpolitiet går av hengslene

undefinedHer skal jeg trekke fram noen få av mange episoder fra i dag som til fulle viser hvordan Hongkong går mot en politistat i høy fart. På et av kjøpesentrene ble en 13 år gammel gutt først mobbet av politiet, og deretter arrestert. Han prøvde å lære seg litt om hva det vil si å være journalist, og gjorde ingenting galt. I bydelen Mong Kok ble et hundretalls personer anholdt, også flere unge Hongkongere. Politiet og myndighetene ser ut til å ha mislyktes fullstendig i å skremme de protesterende til stillhet, har de begynt med å gå etter barn for å oppnå sitt mål?

undefinedVidere gikk politiet til et nytt angrep på pressefrihet i Mong Kok da journalister ble anholdt og nektet å sanntidsstrømme politiets framferd. Likevel ble det sjokkerende brutale overfallet på den populære lovgiveren Roy Kwong dokumentert. Kwong, som er den kandidaten som har fått flest stemmer ved noe valg i Hongkong, var i Mong Kok for å forsøke å roe gemyttene. Politiet svarte med å slenge ham i asfalten, bruke pepperspray, tvinge hodet hans mot bakken med kne og påføre slag med batong. I politistaten som Hongkong nå må sies å være blitt, er folkevalgte opposisjonspolitikere blitt mål for en tiltagende politibrutalitet siktet inn mot et framtidig totalitært diktatur.

I en siste utvalgte hendelse som omtales her, blant mange fra denne kvelden, ble kvinner anholdt av politimenn i et toalett. Dermed sørget politiet for at det ikke finnes øyenvitner til det som så skjedde, men utenfor ble det hørt rop. En kvinnelig reporter, som kom ut iført håndjern, med synlig blod og dusjet med pepperspray, var blant de som ble arrestert i det offentlige toalettet.

Hva nå?

Etter hendelsene den 10. mai er det mer opplagt enn noen gang at om Hongkong skal lege sine sår, er det et skrikende behov for en granskning av politiet. Men ingenting tyder på at myndighetene har slike planer. Like klart er det at opprørspolitiet likner mindre og mindre på en gren av ordensmakten, og mer og mer på en gjeng voldskriminelle i uniform.

Myndighetene ser ut til å ha lagt frihetsberøvende lovforslag først i køen i LegCo. Denne sommeren kan bli like konfliktfylt i Hongkongs gater som sommeren i fjor. Kanskje kan den bli enda verre.

– – – – – – – – – –

I en tidligere utgave av siste avsnitt før Hva nå? stod det «Da reportere gikk inn på toalettet etter at det var forlatt, fant de trekkpapir med mye blod.» Det har framkommet at blodet ikke var relatert til arrestasjonene. Utsnitt fra et fotografi ble slettet i forbindelse med denne rettingen.

– – – – – – – – – –

Kilder til illustrasjoner: (fra topp til bunn):
2x fotograf Kin Cheung, AP
twitter.com/HongKongFP/status/1259415402829893633
twitter.com/studioincendo/status/1259500421686521856

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: