Norge og toll på elbiler fra Kina

For en måned siden ble det offentliggjort at kinesiske elbiler og solcellepaneler ville bli møtt med en tollsats på hele 100% for å krysse grensa til USA. Etter å ha gjort undersøkelser av statssubsidier i kinesisk industri varslet EU tidligere denne uka en gradert toll på mellom 17% og 38% på import av elbiler fra Kina. Dette kommer i tillegg til den eksisterende tollsatsen på 10%.

Populisten Vedum trosser Hurdalsplattformen

Men vår finansminister avviste muligheten for en norsk straffetoll allerede før EUs avgjørelse var kjent. Dette passer utvilsomt inn i Vedum og Senterpartiets kroniske trass mot alt som kommer fra Brüssel. Og lite er vanskeligere å selge enn lave nybilpriser.

Likevel er det svært gode grunner til at finansministeren burde bli konfrontert langt skarpere enn under innslaget i Dagsnytt 18 i kveld. Ingen hadde tatt seg bryet med å sjekke om Hurdalsplattformen er relevant. Med litt innsats er det ikke vanskelig å finne følgende formulering:
Norge skal “samarbeide med Kina langs en nordisk og europeisk linje, om felles interesser”.

Vedum vil utvilsomt argumentere for at dette er en sak der vi ikke har felles interesser med EU. Men om vi aksepterer EUs beslutningsgrunnlag om konkurransevridning fra statssubsidier i Kina, så bør regjeringen revurdere sololøpet til Vedum: Det bør være grunnleggende for Norge at konkurranse skjer på like vilkår.

Regjeringen må evne å være prinsipiell, og ikke la seg styre av populisme. Da vil den også følge opp en annen formulering fra Hurdalsplattformen:
Regjeringen vil “verne om og videreutvikle et åpent, regulert, forutsigbart og rettferdig handelssystem”.
Det er en manglende rettferdighet som EU reagerer på nå.

EUs avgjørelse har vært under oppseiling lenge

Rett før årsskiftet 2020/21 ble det klart at EU og Kina hadde oppnådd en overordnet enighet om en investeringsavtale. (Kinesiske hevnsanksjoner mot europeiske folkevalgte fra våren 2021 har ført til at avtalen aldri er sluttført og behandlet i EU-parlamentet.) 

På sine nettsider legger EU fram sine planer for veien videre. Det første regjeringen bør merke seg er at EU ikke har planer om å starte forhandlinger om frihandel med Kina.

Støre-regjeringen har ved gjentatte anledninger bekreftet at de jobber med en slik avtale (en arv fra Solberg-regjeringen), og er trolig kommet langt med denne. Dette er nok et eksempel på at regjeringen ikke følger Hurdalsplattformens europeiske spor for Kina-politikken. Og et betydelig feilgrep etter min vurdering.

Men EU formulerte også andre planer da investeringsavtalen ble lagt fram. I saken om straffetoll er særlig denne formuleringen relevant:
Apart from concluding the investment negotiations, we need to advance on strengthening international rules at multilateral level, notably on industrial subsidies.

I forkant av toppmøtet mellom EU og Kina i desember i fjor, gjorde EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen det klart at overkapasiteten i Kinas elbilproduksjon kunne bli et stort problem. Hun understreket samtidig nødvendigheten av å granske rollen til statssubisidier.

EUs planer som nå har munnet ut i straffetoll mot elbiler var kjent nesten et år før regjeringspartiene formulerte Hurdalsplattformen. EU følger nå opp sine planer og undersøkelser. Norges regjering velger kortsiktig populisme foran en konsekvent etterlevelse av sine planer.

– – – – – – – – – –

Illustrasjon fra Wikimedia (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Charging_stations_in_SF_City_Hall_02_2009_02.jpg); public domain

Publisert av melsomblogg

Jeg skriver om ting jeg ser og hører, som andre også ser og hører. Som regel vet jeg i utgangspunktet ikke mer om temaene enn hvem som helst. Men jeg prøver å gjøre en innsats for å se forbi den første innskytelsen -men anstrengelsen vil nok være suboptimal fra tid til annen.

Legg igjen en kommentar